ФТК „Българско хоро“ – Плевен с първа награда от Националния фестивал „Рила ни гледа“ (видео)

12.06.2017 11:19

От поредно изключително успешно участие се завърнаха танцьорите от Фолклорен танцов клуб „Българско хоро“ – Плевен при НЧ „Култура 2014” с ръководители Олга и Минко Мустакови. Плевенчани се представиха в осмото издание на Националния фолклорен фестивал „Рила ни гледа“ с международно участие, който се проведе този уикенд на сцените в Парк „Рила“ под патронажа на кмета на Община Дупница инж. Методи Чимев. Фестивалът е част от голямото семейството на фестивалите на CIOFF – официален партньор на ЮНЕСКО.


В раздел „Клубове за народни хора“, категория „Автентично хоро“ ФТК „Българско хоро“ е изиграл две хора от Северозапада – „Ситна“ и „Клоца“ от село Косово, Видинско, описани в трудовете на акад. Красимир Петров. Определено не сгрешихме с избора си, като изпълненията на тези хора освежиха допълнително фестивала, споделиха ръководителите на клуба, представил се на фестивала с най-голяма група от 31 танцьори. Въпреки умората от пътуването, възпитаниците на Олга и Минко Мустакови отново са показали майсторство и напълно заслужено са получили първата награда, в конкуренцията на едни от най-добрите колективи в страната.


Плевенчани са се представили и в категория „Хореографска обработка“ със „Северняшка китка“, където буквално са взривили публиката и останалите участници във фестивала и очаквано са били извикани на бис. Ще припомним, че „Китка“-та бе подготвена от ФТК „Българско хоро“ специално за участието на клуба в Международния фолклорен фестивал „Великден в Прага“ през април. Заслужени адмирации танцьорите от Плевен са получили и за красивите си стилни костюми, които също бяха показани за първи път в чешката столица.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: