Отлично представяне на шахматистите от СКШ „Спартак Плевен XXI“ на Държавното до 8 и 10 години

12.06.2017 7:49

От 4 до 11 юни в Плевен за трета поредна година се състояха Държавните индивидуални първенства за момичета и момчета до 8 години. Те се организираха от БФШ и СКШ „Спартак Плевен XXI“ със съдействието на Община Плевен. Рекорден брой деца – над 140 от 32 клуба в страната, се включиха в надпреварата.
В първите 6 дни от състезанието се състояха състезанията по класически шах. В тях плевенският клуб се включи с трима състезатели. С най-големи изгледи за успех бе Мартин Попов. Преди две години, още ненавършил 6 години, той бе най-малкият участник на ДИП в Плевен. За две години тренировки ученикът от НУ „Христо Ботев“ спечели доста награди от детски турнири, но още нямаше успехи от Държавно първенство. По рейтинг той бе пети в неговата група. Мартин започна турнира много силно и след третия кръг бе първи с три победи. Последва загуба от най-силния състезател в групата Мартин Димитров („В. Топалов“ – Варна), станал по-късно и шампион. Това доведе веднага до отпускане и неочаквана загуба от по-скромен противник. В последните 4 кръга Мартин Попов обаче успя да спечели 3 победи. Така с 6 точки от 9 възможни той се класира на 4-то място, непосредственно след медалистите.
В групата до 10 години много силно играха Александър Георгиев и Велислав Василев. Александър Георгиев също започна с 3 победи и след третия кръг бе на трето място в класирането. В крайна сметка той също набра 6 точки и влезе в първите десет, класирайки се на 9-то място. Съотборникът му Велислав Василев пък набра 5,5 от точки от 9 възможни и се класира на 14-то място. Това е много добро представяне и за двамата, тъй като и догодина ще играят в същата възрастова група.


Веднага след завършването на ДИП по класическия шах се състояха ДИП по блиц и ускорен шах. Те се играха в 7 кръга по „Швейцарска система“. По-малкият брой кръгове от класическия, който бе в 9 кръга при същия брой участници, внесе и елемент на шанс при определяне на жребия. Той отново не бе на страната на Мартин Попов, който в групата до 8 години, отново срещна най-силните в групата си. Успя да постигне 5 точки от 7 възможни, което му отреди 6-то място в крайното класиране. При 10-годишните Александър Георгиев и Велислав отново се наредиха в първата половина на таблицата, постигайки 4 точки от 7 възможни. В турнира игра и Иван Каменов, който постигна 3 точки.
Голямата радост за СКШ „Спартак Плевен XXI“ дойде обаче в първенство по ускорен шах. В групата на 8-годишните Мартин Попов започна устремно с 4 победи и оглави класирането. В петия отстъпи на Колоненко (Локомотив-София), който след това стана и шампион. В предпоследния кръг срещу Димитър Димитров (Пловдив) в спечелена позиция не успя да реализира, с което да си осигури медал и направи реми. На всичко отгоре жребият в групата му отреди в последния кръг и шампиона от класическия шах Мартин Димитров, като загуба можеше да го изхвърли и от призовата шестица. Мартин Попов обаче направи блестяща партия и убедително надигра противника си. Така той заслужено спечели второто си място и първия си медал от ДИП. Медалът му, както и добрата игра на неговите съотборници, донесоха и много радост на техния треньор Михаил Гигов. Под негово ръководство тримата състезатели заедно с по-големите Кристиян Георгиев и Кристиян Милев, започват подготовка за ДОП до 12 години през месец юли в „Боровец“.
Държавните първенства до 8 и 10 години се проведоха при отлични условия, осигурени от х-л „Балкан“. Община Плевен отново помогна финансово на организаторите, а победителите в класическия шах бяха наградени от кмета на град Плевен Георг Спартански.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: