Експерти от РИОСВ – Плевен помогнаха на бедстваща птица от защитен вид

08.06.2017 10:16

Гражданин уведоми Регионалната инспекция по околната среда и водите в Плевен за намерен екземпляр от вида Черношипа ветрушка (Falco tinnunculus) в безпомощно състояние. Птицата не може да лети и е изпратена за лечение и отглеждане в Спасителния център за диви животни в Стара Загора, съобщават от Пресцентъра на плевенската екоинспекция.

Черношипата ветрушка (Керкенез) е защитен вид, включен в Приложение №3 към чл. 37 на Закона за биологичното разнообразие.

За защитените видове от Приложение №3 се забраняват: улавяне или убиване, преследване и обезпокояване на екземпляри; унищожаване или вземане на яйца; разрушаване, увреждане или преместване на гнезда; увреждане или унищожаване на места за размножаване, почивка и струпване по време на миграция; вземане на намерени мъртви екземпляри; препариране, излагане на публични места. Забранено е още да се вземат от естествената им среда и да се отглеждат като домашни любимци.

Лице, което е намерило екземпляр от защитен вид в безпомощно състояние, е длъжно да уведоми за това най-близките Регионална инспекция по околната среда и води или поделение на Изпълнителната агенция по горите, съгласно Закона за биологичното разнообразие.

За намерени екземпляри от защитени видове в безпомощно състояние може да ни уведомявате на зеления телефон на РИОСВ – Плевен 064/806 951 или на дежурния мобилен телефон 0886 399 054.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: