Резултатите от разкопките край Рибен представиха на конференция в Долна Митрополия

08.06.2017 14:22

На 6 юни в сградата на Общинска администрация Долна Митрополия се проведе конференция на тема: „Разкопките на „Ад Путеа“ – резултати и достижения“, оргнизирана от Община Долна Митрополия и Регионален исторически музей – Плевен. Конференцията стартира с изказванията на Поля Цоновска – Кмет на Община Долна Митрополия и Володя Попов – Директор на РИМ – Плевен. Те изказаха своите благодарности за постигнатите резултати към археолозите, ръководили археологическите разкопки и към учениците от територията на общината, участвали в проучванията.


Лектори на събитието бяха Петър Бънов – зам. ръководител на обекта, Владимир Найденов – ръководител на направление „Археология“ в РИМ – Плевен, Венко Иванов и Петя Ангелова – археолози в РИМ – Плевен.
Изнесените презентации бяха на темите: „Античното наследство на община Долна Митрополия“; „Кастелът към пътна станция „Ад Путеа“ – разкопки и резултати“; „Първите обитатели на укреплението – меднокаменна епоха“ и „Находките от кастела „Ад Путеа“, освен това беше представена постерна изложба със снимки на резултатите от проучванията и част от откритите ценности.
Според археолога Петър Бънов, който участва в проучванията от самото им начало, резултатите са надминали очакванията и след време „Ад Путеа“ може да стане един прекрасен обект за културен туризъм, тъй като животът там е продължил почти без прекъсване в продължение на 6500 години, което е по – дълго от Троя, а някои от откритите предмети като керамичният фрагмент с пиктографски знаци, според специалистите датират отпреди 7 хиляди години.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: