РИМ – Плевен участва в националната изложба „Сабите на войводите“

03.06.2017 14:01

В Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България Регионален исторически музей – Велико Търново представи изложбата „Сабите на воеводите“. В нея с материали от своя фонд участва и Направление „История на България XV-XIX в.“ на РИМ – Плевен, а също така гостите могат да видят експонати от музеите в Бяла Черква, Варна, Враца, Дряново, Елена, Габрово, Лом, Ловеч, Панагюрище, Русе, Севлиево, София, Сливен, Трявна и Търговище.

В експозицията в музей „Възраждане и Учредително събрание“ за първи път на едно място могат да се видят 44 единици хладно оръжие (саби, револверни саби, караколаци, ятагани и ками) на революционери, борили се за свободата на отечеството от 1835 до 1876 година. Сред тях са сабите на Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа и Хаджи Димитър, на Георги Сава Раковски, Велчо Дамджията, на Панайот Хитов и Филип Тотю, на Матей Светопреображенски и на герои от Априлското въстание. Експозицията включва и 14 литографии на исторически сцени от борбите за национално освобождение.

Изложбата е посветена на 180 години от рождението на Васил Левски и на 150 години от битката на четата на Филип Тотю при павликенското село Върбовка.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: