Състезание по изразително четене на немски език се проведе в Библиотеката в Плевен

01.06.2017 9:01

На 30 май в Ресурсния център за немска литература към Гьоте-институт в Регионална библиотека „Христо Смирненски” гостуваха ученици от Профилирана гимназия с изучаване на чужди езици. Осмокласници от немската паралелка мериха сили в училищния кръг на Националното състезанието по изразително четене, което се провежда за трета поредна година. Състезанието се организира от Централната служба за обучение в чужбина към Посолството на ФРГ като част от подготовката на изпита за придобиване на Немска езикова диплома (DSD I).
Учениците отново представиха откъси от оригинален немски юношески роман. Тази година от романа, с който в Германия през 2016 година бе отбелязан Световния ден на книгата – ,,В плен на торнадото“, на вече световноизвестната германска писателка Анете Ланген. В събитието с радост се включиха и участниците в миналогодишното издание на конкурса.


Жури в състав: Румяна Стаменова и Вяра Кънчева – преподаватели в гимназията, и председател г-жа Ева Цик – консултант по немски език за Североизточна България, оцени всеки от десетте участници по точно регламентирани критерии като произношение, темпо, сила на гласа, логическо ударение, подходяща за героите и сюжета интонация и контакт с публиката.
Всички останаха впечатлени от високото ниво на десетте смелчаги, които се представиха убедително, въпреки че изучават езика едва от няколко месеца.
Неочаквано силната конкуренция сериозно затрудни журито, но в крайна сметка регламентът бе спазен и за победител бе обявена Александра Пламенова Петрова. Заедно с аплодисментите и подаръците тя получи и нелеката задача да представи гимназията на финалния кръг, който ще се проведе на 19 юни в София.
За финалния кръг на училищата ще бъдат предоставени нови книги на още по-високо езиково ниво, а в журито ще участват само носители на езика.
В столицата Александра ще се състезава с победителите на училищните кръгове в DSD-училищата от цялата страна.
С тържественото провеждане на училищния кръг на състезанието Езиковата сложи начало на поредица от инициативи по повод националната инициатива „Седмици на немския език”, които ще се проведат в периода от 30 до 15 юни.
Във фоайето на гимназията бе подредена изложбата на Гьоте-институт „Германия – страна на откриватели”. Най-нетърпеливите вече се заеха с решаването на забавните задачи към нея. Тържественото откриване предстой в петък, 2 юни, от 11.50 ч. Още днес – на 1-ви юни, десетокласници ще представят проектите, с които тази година блестящо се представиха на изпита за придобиване на Немска езикова диплома (DSD I) и ще споделят своя опит с по-малките, на които изпитът тепърва предстои. Всички класове, които изучават немски, ще изпробват и новите образователни игри, дарени на Ресурсния център за немска литература към Регионалната библиотека. А екипът, обрал овациите на театралния фестивал в Монтана, разширява програмата и кани всички любители на Германия и немския език на Заключителен концерт на 15 юни от 18.00 ч. в зала „Катя Попова”.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: