Георг Спартански: Днес не е празник на институциите, а на целокупния български народ

24.05.2017 12:33

„Днес не е празник на институциите, днес е празник на целокупния български народ. Защото преди всичко ние сме българи, били сме ученици, учили сме се на четмо и писмо от нашите преподаватели и сме се възхищавали на хората на културата“. Това каза в словото си по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и славянската писменост, кметът на Община Плевен Георг Спартански, който в приветствието си се обърна първо към учителите и учениците, събрали се днес край барелефа на светите братя Кирил и Методий.

Месец май е време на надежди и радостни очаквания, породени от силата на природата и зараждащия се живот и в този най-красив месец ние отбелязваме най-красивия и най-българския празник – Денят на светите братя Кирил и Методий, сподели Спартански. Той подчерта, че тяхното безсмъртно дело отдавна е прекрачило границите на България, допълвайки, че това е дело, предопределило съдбата на стотици милиони славяни в Европа. „Това е дело, наложило като равностоен и признат славянския език заедно с тогавашната триезична догма – латински, гръцки и еврейски. Братята Кирил и Методий са разпространили своето дело във Великоморавия, а книги са се писали и преписвали, защото за народа това е неговата култура и религия, а религия, която не е преведена на съответния език, не достига до съзнанието на хората и остава чужда за тях“, посочи още кметът.

Георг Спартански изтъкна, че просветителите са ни дали мощно оръжие и именно то ни е запазило като народ в мрачните векове на Османското робство. Защото ние сме имали своя език и своята писмена култура, които са се предавали и съхранявали в манастирите чрез хиляди безименни воини на словото, за да ни има днес, като нация, подчерта градоначалникът.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: