Читалищни дейци от община Долна Митрополия отбелязаха 24 май в Творителница „О писменехь“

24.05.2017 8:03

Читалищните дейци от община Долна Митрополия отбелязаха празника на славянската писменост с посещение на интересен моноспектакъл „Преди хартията и след това”, представен в Творителница „О писменехь“ от плевенчанина Диян Павлов – Джими.


Организатори на събитието бяха Димитринка Гетова от НЧ ”Зора -1990 г.” – Победа и Теодора Димитрова от НЧ ”Наука 1905” – Комарево, като освен своите колеги бяха поканили и пенсионирани читалищни работници от Общината. Почетен гост на мероприятието бе г-жа Надка Найденова – културен деятел в Община Долна Митрополия от близкото минало. Посетителите се запознаха с материалите, средствата и начините за писане от времето преди откриването на хартията. Научиха кой, кога и къде е открил хартията, присъстваха на демонстрация за ръчна изработка на хартия. Посетителите се запознаха с първообраза на печатарската машина – Пресата на Гутенберг, както и с живота и творчеството на нейния създател – Йоханес Гутенберг.

Присъстващите участваха в демонстрация за печатането на собственоръчно набран текст на уникалната Гутенбергова преса. Атрактивното представление бе съпроводено със смяна сценични костюми, характерни за всяка епоха от разказа. Силно впечатлени от изнесения спектакъл, дейците се разделиха с убеждението, че това представление трябва да се види от повече деца и подрастващи.


В края на представлението читалищните дейци дадоха своята скромна лепта в подкрепа на Творителницата. Инициаторите на събитието поднесоха символични подаръци на читалищните ветерани, осигурени с подкрепата на Юри Ненчев.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: