Барелефът на Св. Св. Кирил и Методий вече е на новото си място

17.05.2017 14:43

Барелефът на Св. Св. Кирил и Методий вече е поставен на новото си място. Ще припомним, че до преди дни той се намираше встрани на сграда на Съда в Плевен, където по традиция в тясното и неудобно пространство се провеждаха тържествата по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

С решение на Общинския съвет от март т.г. барелефът бе преместен върху колона от мрамор на ул. „Св.Св.Кирил и Методий“, в градинката между улиците „Полтава“ и „Бенковски“. За първи път тази година на това място ще се състои тържествената част от празненствата за 24 май.

През 1997 г., по инициатива на Историческо дружество – клон Плевен, на сградата на Окръжен съд – Плевен е монтиран барелеф на Св.Св.Кирил и Методий. Разрешението за монтажа е получено от Министерството на правосъдието, което се явява собственик на сградата. Автор на барелефа е плевенският скулптор Димитър Цонков, който избира и мястото за монтирането, независимо, че първоначалната идея е била барелефът да бъде поставен именно в градинката между улиците „Полтава“ и „Бенковски“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: