Показаха оригинални писма и снимка на Левски в Панорама „Плевенска епопея 1877“ в Нощта на музеите

14.05.2017 11:51

Оригинални писма и снимка на Апостола на свободата бяха показани за първи път в Панорама „Плевенска епопея 1877“ в Европейската нощ на музеите. Експонатите бяха част от изложбата „180 години от рождението на Васил Левски”, която бе тазгодишният акцент на проявата.

„Радвам се, че плевенчани и гостите на нашия град имат уникалната възможност да видят тези ценни експонати, които се пазят във фонда на Регионалния военноисторически музей“, заяви председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, който бе сред стотиците посетители на плевенската Панорама в рамките на вечерта. Той бе посрещнат от директора на РВИМ – Плевен Емилия Зорнишка, която разказа подробности около самите експонати и как те са били съхранени до наши дни. Тя сподели, че досега писмата на Левски са показвани само при отделни инициативи и посещения, но за първи път се показват в рамките на такава проява.

Европейската нощ на музеите в Панорама започна с концерт на клуб „Веселяци” – Плевен, след което посетителите имаха възможност да видят и представяне на оръжие на воюващите сили в Руско-турската освободителна война 1877/78 г. От Регионален клуб „Традиция” се включиха с демонстрация на униформи, част от вечерта бе и Базар на книгата и изложба – базар на ученици от ПГ по ресторантьорство, търговия и обслужване в Плевен.

Снимки и информация: Общински съвет – Плевен, Пресцентър

#тагове:

НАЙ-НОВИ: