Малки доброволци от Плевен с награди ГЕРОИТЕ (видео)

12.05.2017 15:54


На 11 май се състоя церемония по връчване на годишните награди на TimeHeroes за доброволчество – ГЕРОИТЕ. 2017 е първата им година. Отличавайки доброволчески инициативи, организацията опитва да насърчи доброволчеството в България. timeheroes.org е платформа, която свързва хората, които искат да помагат с каузите, които имат нужда от подкрепа.
Павел Кунчев, директор на TimeHeroes, в уводните си думи в церемонията по награждаването каза, че времето е ценен ресурс, а геройството на доброволците днес е в това, че отделят от собственото си време и го посвещават на хора, нуждаещи се от подкрепа; животни, нуждаещи се от грижа; природни ресурси, нуждаещи се от защита.
Номинациите за доброволчество не бяха за личности, а за истории и случки и бяха разпределени в четири категории:
Страхотните доброволци;
Смелите организации;
Отговорни компании;
Етични журналисти

ГЕРОИТЕ на 2017 отличи жури в състав:

Гена Трайкова, bTV
Красимира Величкова, Български дарителски форум
Марин Бодаков, поет и журналист
Пролет Велкова, Дарик радио
Елена Друмева, TimeHeroes
Павел Кунчев, TimeHeroes
Яна Бюрер Тавание, TimeHeroes

Сред отличените със специалната награда ГЕРОИТЕ бяха хора, работещи безвъзмездно в кухни, изхранващи бедни; млади хора, създали и поддържащи приятелства с деца, лишени от родителска грижа или хора, намиращи се в неравностойно социално положение, журналисти, които пишат за това и вдъхновяват като разпространяват доброволческите идеи.


И сред тези невероятно силни примери на доброволчески инициативи, три дечица със скромен опит в доброволчеството: Валентин Петров и Цветомила Симеонова от СУ „Стоян Заимов“, Елеонора Начева от НУ „Патриарх Евтимий“. Ето какво каза Ния Кирякова, проектен ръководител, за да представи дейността на децата:


„Четвъртокласниците са много заети хора. Има толкова клипчета в You Tube за гледане, MАЙНКРАФТ трябва да се играе, а освен това чужди езици, всички тренировки, курсове и т.н. Въпреки това тази вечер даваме награда на трима от тях. По един специален начин те всяка седмица ходят в своята детска градина, която са посещавали като малки и се занимават с децата там. Носят картинки, не напечатани, а нарисувани от тях на ръка и учат малките да ги оцветяват, четат им книжки и им обясняват какво е да си ученик“
Валентин, Цветомила и Елеонора получиха една от двете специални поощрителни награди за доброволчество, присъдени на деца. Малките не присъстваха на церемонията, поради предстоящата на следващия ден матура. Наградата получи една от първите им учителки в Детска градина „Първи юни“ – Плевен – Мариана Нинова.


Дали привлечени от идеята за добротворство, дали от интерес какво правят приятелите им в детската градина, там дойдоха и други четвъртокласници от същата някогашна четвърта група: Анахит и Божидар от НУ „Отец Паисий“, Симеон от СУ „Стоян Заимов“ и Радостина от ОУ „Валери Петров“. Анахит каза: „Аз бих искала да се включа в тази кауза…“ Обсъдихме идеи за сътрудничество и малките си отидоха да мислят по какъв начин могат да внесат допълнителен нюанс в нашата работа с децата. Тази група деца и преди четири години се отличаваше със силен благороден, мисловен и творчески заряд“, сподели директорът на ДГ „Първи юни“ Александра Иванчева.


Не знам до колко е възможно да се разгръща съвместната ни дейност с порасналите вече деца, но бяхме щастливи да усетим духа, който, надяваме се, сме помогнали да се зароди, а сега със сигурност е в ръцете на други учители, които помагат да се разгърне и укрепне, каза още директорът.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: