Лалка Павлова представя днес новата си книга пред плевенска публика

11.05.2017 9:45

След столичната премиера председателят на Дружеството на писателите в Плевен, Лалка Павлова ще представи новата си книга „Българският космос в трилогията „Балкани” на Яна Язова” днес в ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев” от 16,30 часа. Водещ ще е Галина Генкова, рецензент – Петър Величков. За приятната атмосфера ще се погрижат със свои изпълнения ученици от НУИ „Панайот Пипков”-Плевен.

„Българският космос в трилогията „Балкани“ на Яна Язова“ е издадена от Издателство „Български писател“ по проект на Община Плевен във връзка със 105-годишнината от рождението на Яна Язова. Самата трилогия се състои от романите „Левски“, „Бенковски“ и „Шипка“ и представя по изключително въздействащ начин борбите на българския народ за освобождение през последното десетилетие на турското робство.

Редактор на книгата на Лалка Павлова е Петър Величков – литературовед, поет, публицист, редактор на списание „Библиотека“ към Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, който възкреси от архивите творчеството на Яна Язова, за да достигне до съвременните български читатели.

В предговора си към книгата на  Лалка Павлова Петър Величков отбелязва:

„Досегашните изследвания на трилогията по-скоро са израз на личните философски прозрения на пишещите, а и често за специалиста е видно, че трите романа не са прочетени с вдълбочаване. От монографията „Българският космос в трилогията „Балкани“ на Яна Язова“ става ясно, че Лалка Павлова неведнъж е съпреживяла трите романа и че текстът ѝ не само е добре замислен, но и осъществен перфектно.“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: