Плевенският скаутски клуб „Лъвче” празнува 15 години

06.05.2017 17:04

През тази година се навършват 15 години от създаването на Скаутски клуб „Лъвче”. Той е регистриран на 30 март 2002 г. Клубът  е част от Организацията на българските скаути и е продължител на скаутските традиции на скаутите – ветерани от град Плевен, които са сред  първите  лидери  в историята на скаутинга  в България, разказа Линка Михова, ръководител на плевенския клуб.

От създаването си до днес Лъвчетата са организирали и са подкрепили редица инициативи на местно, национално и международно ниво. Клубът е участвал във всички национални лагери на  Организация на българските скаути, а също в множество международни лагери и обучения, където винаги достойно са представяли своя град.

През годините скаутски клуб „Лъвче“ установява успешни партньорства с редица   институции и организации, като Община Плевен, Областна администрация – Плевен, МВР, Пожарна, БЧК, Басейнова дирекция, РИОВС, РИМ, Регионална библиотека и др. Чрез тези партньорства малките скаути реализират много образователни, екологични или социални инициативи.

Ползотворно и успешно е партньорството и с други, неправителствени организации, читалища, с различните клубове на Българския туристически съюз – алпийски, ориентиране, водни дейности. Многобройни са приятелите от близо и далеч.

Атестация за ефективността от работа на „Лъвче“ е даряването на база за постоянен скаутски лагер в „Кайлъка“, припомни Линка Михова. През лятото на 2012 г. именно там се проведе един от най-големите Национални лагери на скаутската организация в България, с гости от чужбина. Инициативата беше посветена на  100-годишнината от скаутското движение в България.

Скаут (англ. scout) в превод означава „разузнавач“, но през годините мисията на движението се е доразвила и днес скаутството обединява хора, които следват  идеите си за живот сред природата и кодекса си на коректно поведение. Основите на скаутската организация са поставени през 1907 г. от сър Робърт Стивънсън Смит Бейдън-Пауел в Англия. В България придобива популярност през 1911 г.

За патронен празник на родните скаути се счита 6 май, Гергьовден. За първи път е отбелязан през 1926 г. с манифестация – шествие в столицата. Организация на българските скаути е доброволна, неправителствена, неполитическа, невоенизирана, образователна организация.

Мисията на скаутството е да допринася за образоването и духовното израстване на младите хора и чрез хуманна ценностна система, основана на обещанието и закона на скаута, да помогне за изграждането на един по-добър свят, в който хората да постигат своите стремежи и да играят творческа роля в развитието на обществото. Целта на скаутската дейност е да помага на младите хора да развият своя пълен физически, интелектуален, социален и духовен потенциал като личности, като отговорни граждани и като членове на своите местни, национални и международни общности. Организация на Българските скаути работи изцяло на доброволчески принцип. В организацията няма нито един служител на трудов договор.

Скаутската програма е уникална – няма друга организация, която да  предлага такова разнообразие от дейности и опит сред толкова широка възрастова граница, добави Линка Михова. Деца и младежи на възраст от 6 до 25 г. могат да се присъединят на всеки етап от скаутите и да участват в програма, която ги насърчава да израстват чрез приключение с новите предизвикателства, нови приятели, изграждане на доверие, поемане на отговорност за себе си. Философията на скаутството насърчава младите да изследват собствените си способности и интереси. Не бива да се забравя и едно от основните правила в скаутството – всичко, което се прави, да е приятно и да е подчинено и на забавлението.

„Скаутството е една голяма сериозна игра.”

Скаутството насърчава младите хора да станат личности, които вярват в сегашните си способности и бъдещ потенциал, които са добре подготвени, за да се изправят пред предизвикателствата в живота, които са силни лидери, способни да се адаптират бързо към често променяща се среда.

Снимки: личен архив, Скаутски клуб „Лъвче“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: