Нараснал е броят на двойките къдроглави пеликани, гнездящи на остров Персин

05.05.2017 15:38

Нараснал е броят на двойките къдроглави пеликани пристъпили към гнездене в колонията на остров Персин, на територията на Природен парк „Персина“. След като миналата година за пръв път от 50 години насам на изкуствените платформи за пеликани на острова се размножаваха 7 двойки, то тази година броят им вече е между 12 – 15, твърдят експертите от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Дирекцията на Природен Парк „Персина“.

Това се доказа миналата седмица по време на наблюденията, провеждани на остров Персин. Участниците в мониторинга са видели в новосформираната колония птиците да мътят, копулират и да правят гнезда, което за специалистите е добър знак за успех през този размножителен сезон, информират от ПП „Персина”.

Къдроглави пеликани през размножителния период на остров Персин има от 8 години насам, но едва през миналата година 7 двойки имаха поколение и като резултат бяха излюпени 10  малки пеликанчета.

Поддържането на изкуствените платформи за гнездене на пеликани на остров Персин е част от планираните дейности на Дирекцията на Природен парк „Персина“. Целенасочената работа по възстановяването на къдроглавия пеликан в блатото Песчина, остров Персин е съвместна между Дирекцията на Парка и Българското дружество за защита на птиците.

През зимния сезон, тази година, бе направен основен ремонт на платформите за гнездене на пеликаните, като беше построена и нова плаваща платформа. Във възстановителната работа по платформите се включиха всички служители на Парка и доброволци от БДЗП. В началото на пролетта пеликаните отново се завърнаха в новия си дом.

Снимки: ПП „Персина”

#тагове:

НАЙ-НОВИ: