МВР – Плевен предприема необходимите мерки за осигуряване на спокойни празнични и почивни дни

05.05.2017 7:40

Във връзка с предстоящия празник – Ден на храбростта и на българската армия – 6 май и за осигуряване на спокойствието и обществения ред в област Плевен ще бъдат ангажирани полицейски служители от всички структурни звена при ОДМВР – Плевен. Проведени са предварителни срещи с представители на местната власт, за да се осигури засилено полицейско присъствие там, където се очаква да има струпвания на хора – църкви, храмове, търговски центрове, базари, обекти на пътната инфраструктура- жп гари и автогари. Ще има и проверки на питейни и увеселителни заведения. В графиците за охрана са включени и публичните събития по време на празниците. При необходимост ще се извършват и физически проверки.
Засилен ще бъде и контролът по пътищата с акценти – неправоспособност, шофиране в нетрезво състояние или под въздействието на наркотици, превишена скорост, използване на предпазни средства – колани, столчета за деца, каски от мотоциклетистите и др.
Ще се прецизира разстановката на състава с цел осигуряване на активно присъствие за регулиране, подпомагане и контрол на движението от структурите, осигуряващи контрол на пътното движение по главните пътища и в районите на участъци с концентрация на ПТП, пътни възли, кръстовища, участъци с временна организация на движението на 5 май за времето от 16 часа до 20 часа и на 8 май за времето от 14 часа до 20 часа.
„Пътна полиция“ напомня, че ако не сте платили глобите си по Закона за движение по пътищата при евентуална проверка на пътя е възможно да Ви бъде отнето свидетелството за управление на автомобил, а превозното Ви средство да бъде спряно от движение до заплащане на дължимите суми.
Предвид очакваното интензивно предвижване, са предвидени превантивни мерки за обезпечаване сигурността на организираните ученически и групови пътувания.
В периода 6 – 7 май между 22 часа и 2 часа ще се планират, организират и проведат специализирани операции „Алкохол и неправоспособност“, с участието на максимален брой служители, като пълноценно ще се използват автоматизираните технически средства и системи служебни автомобили.
Служители на РД “Пожарна безопасност и защита на населените“ – Плевен са проверили всички църкви, параклиси и други православни храмове, в които ще се провеждат тържествени ритуали.
За осигуряване на пожарна безопасност по време честванията на църковния празник „Гергьовден“ и свързаните с него почивни дни от РДПБЗН – Плевен е обърнато внимание на създадената организация за пожарна безопасност, осигуряване на условия за успешна евакуация, изправност на електрическите инсталации и съоръжения, изправност и наличието на уредите и съоръженията за първоначално пожарогасене, осигурени условия за успешно пожарогасене. Извършен е инструктаж на църковните служители, като е акцентирано върху ограничаването на предпоставките за възникване на пожари в църковните храмове, както и първоначалните действие при пожар и евакуацията на посетителите. Организирано е подходящо работно време на състава за осъществяване на контрол по осигуряването на пожарната безопасност в църковните храмове. Дежурните екипи са запознати с оперативната обстановка, начините на водоснабдяване и пътищата за достъп.
РДПБЗН – Плевен призовава за внимателно боравене със свещите при посещение в църковните храмове и при пренасянето им по домовете. По време на тържествените чествания всяка запалена свещ създава опасност да пламне нечия дреха или коса. Запалените свещи, които се пренасят също създават сериозни предпоставки за възникване на пожари. Оставени без надзор върху горими предмети те могат да предизвикат пожар. Опасност от запалване се крие и при пренасянето на свещите в автомобилите. След прибирането си в домовете, не оставяйте запалените свещи да горят без надзор, дори ако сте в съседна стая. Пламъкът лесно се прехвърля от един предмет на друг, а последиците, до които може да доведе един пожар, са изключително сериозни. Не допускайте децата да си играят със свещите, а боравенето с тях да става само с родителски контрол.
При инцидент по най-бързия начин сигнализирайте на тел. 112!
Служители на ОДМВР – Плевен, заедно с пожарната, са извършили проверки и огледи на всички храмове на територията на областта. Проведени са разговори и с охранителни фирми, създадена е организация за обезпечаване с оперативен състав в петък и събота, когато се очаква струпване на гражданите около храмовете.
От полицията напомнят гражданите да не забравят личните си карти. Съмнителни багажи и лица със съмнително поведение ще бъдат проверявани около храмовете. Призоваваме гражданите да проявяват повече бдителност, в случай че забележат хора със съмнително поведение или багаж да сигнализират на тел. 112 или на най-близко намиращия се униформен. По време на самите празници ще има патрули и в кварталите на Плевен с оглед предотвратяване на кражби по домовете, когато повечето жители на Плевен ще са извън града, както и в малките населени места. Създадена е и организация патрули от КАТ да улесняват трафика. Призоваваме водачите да проявяват повече толерантност и търпение при ситуациите, в които ще се наложи да изчакват на определени пътни участъци.
Със заповед на АПИ на 8 май ще бъде въведена временна организация и стриктен контрол по ограничаване на движението по участъци от републикански пътища от МПС, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска техника и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника. Очаква се увеличен трафик и натовареност по главен път София – Варна. През празничните дни е осигурено максимално полицейско присъствие и контролът по пътищата в област Плевен ще бъде засилен навсякъде.
Планирани са специализирани полицейски операции по конкретни линии – наркотици, детска престъпност, кражби и измами. Полицейски екипи имат готовност за реагиране на всички сигнали за престъпления на територията на област Плевен. Активно се работи по противодействието на измамите. Всеки ден има задържания, работа с лица от активния криминален контингент, повдигнати обвинения. Дейността е съвместна и с други регионални дирекции.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: