Седем флагчета от област Плевен на картата на Европа

02.05.2017 7:43

Със седем инициативи, организирани от Областния информационен център (ОИЦ) в различни населени места, Плевен се включва в тазгодишната общоевропейска кампания „Европа в моя регион“.

Идеята е устойчивите резултати от успешните проекти, реализирани на местно ниво с финансова подкрепа от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ), да станат видими и да достигнат до повече хора. Освен това през 2017 г. националната инициатива на Мрежата от информационни центрове за ЕСИФ в България „Заедно за Европа“ се фокусира върху два юбилея: 60 години Европейски социален фонд и 10 години от приемането на България за пълноправен член в ЕС.
Затова екипът на ОИЦ организира през март и април приемни на открито в Долна Митрополия, Кнежа и Плевен;
гостува в Долни Дъбник на откриването на фотоизложбата на Петър Дочев-Перконис „Кипър в сърцето ми“ и участва активно в разговора за европейските ценности;
организира интерактивни занимания с учениците от секцията „Граждани на света“ в СУ „Асен Златаров“ в с. Гиген, част от проект „Да сбъднем мечтите си!“ и с петокласниците от клуба по гражданско образование към ОУ Христо Ботев“ в с. Чомаковци, финансиран по проект „Заедно можем да постигнем мечтите си“. И двата проекта се подпомагат финансово в рамките на процедура „Образователна интеграция на учениците от етническите малцинства“ от оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.
Основното събитие ще се състои на 03 май от 10.00-14.00 часа, на площад „Възраждане“: Изложение на успешни европейски проекти и концерт ще предоставят възможност на представители на бизнеса, на неправителствени организации, на училища и детски градини да покажат на посетителите как се използват средствата от еврофондовете в област Плевен. Шатрите на ОИЦ – Плевен отново ще бъдат изградени на площада, за да приютят информационните щандове на 6 фирми, 2 неправителствени организации и 5 училища от областта, а на сцената очакваме 125 участника на възраст от 4 до 18 години.
В 10.30 започва музикално-художествената програма, подготвена в рамките на проект МИР, съфинансиран от Програма „Европа за гражданите“, координиран от Учебна работилница „Европа“ – Плевен: ще ни зарадват изпълненията на децата от детски градини „Звънче“ и „Слънце“, танцовите двойки от школа „Зорая“ към НЧ „Хр. Ботев“ и изпълнителите от клуб „Алеко пее и танцува“ при Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Костантинов”.
От 12.15 танците и музиката на нашата сцена ще продължат с Музикално-танцовата сюита „С музика и танци мечтаем заедно“ на ПУ „П. Р. Славейков“, инструментално изпълнение на кларинет и танцовия състав при НЧ „Искра“ и СУ „Асен Златаров“ в Гиген, клуб „Хороводец“ при ДФСГ „Интелект“ и инструментална група „Нашенчета” при ЦПЛР-ЦРД.
Вечерта плевенчани и гостите на града отново са поканени на площада, за да споделят с екипа на ОИЦ шестия рожден ден на Мрежата от информационни центрове за ЕСИФ в България: подаръкът за всички е концертът на рок група „ХОРИЗОНТ“.
Участието в кампанията „Европа в моя регион – Плевен 2017“ продължава с дни на отворени врати в периода 15-20 май с организирани посещения във фирми и организации в Плевен, ползвали финансова подкрепа от ЕСИФ.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: