Ученици от ПГПЧЕ – Плевен в подкрепа на знанието

27.04.2017 7:38

През месец март в Езикова гимназия –Плевен стартира кампания под наслов „Дари книга, подкрепи знанието”. Инициативата е организирана в помощ на библиотеката при читалище „Огняна -1899 г“ – Радомирци. Инициатори на кампанията са ученици от 10 клас – Невен Вутев, Михаела Асенова, Ралица Сотирова – участници в групата по Гражданско образование с ръководител старши учител Силвия Стоянова – преподавател по география и икономика.
Целите на кампанията са да се подпомогне книжния фонд на библиотеката; да се стимулират младите към повече четене; да се надгради броя на посетителите и посещенията на библиотеката.
Защо точно с. Радомирци ?
Село Радомирци е разположено на територията на община Червен бряг, област Плевен. По брой жители е сред най-големите села в цялата област. Населението в селото бележи постоянен растеж в последните няколко години (противно на тенденцията на национално ниво). По разбираеми причини се увеличава и броят на млади хора в населеното място, респективно расте и нуждата от по-добро обезпечаване на фонда на библиотеката. Общият брой читатели за изминалата 2016 г. e над 250, половината от които са на под 14-годишна възраст. От някогашните две училища, в момента в Радомирци има едно училище, посещавано от деца от три различни населени места. Финансовата подкрепа от общината и Министерството на културата не е голяма.
За три седмици ученици, учители от ПГПЧЕ- Плевен събраха около 500 броя книги. Учениците от 10 кл. създадоха и фейсбук–страница, за да популяризират своята дейност.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: