Плевенчанка учи българчета в Неапол на родна реч, история и традиции

23.04.2017 14:23

Плевенчанката Пепа Стефанова от години живее и работи в Италия, в град Неапол. По професия тя е учител Предучилищна и Начална педагогика и от няколко месеца се е отдала именно на своето призвание – да обучава българчета на техния роден език, история и традиции.

Това става възможно след като на 23 септември 2016 г. в Неапол е създадена Асоциация за българска култура от българите, живеещи в Неапол.

„Целта ни с тази Асоциация е да запазим нашите традиции, обичаи, култура, история и фолклор. Това да е място, където да се събираме, да говорим за България и да споделяме спомени от отминалите дни, да дискутираме проблемите, с които ни сблъсква живота на имигранти тук”, разказа пред „Плевен за Плевен” Пепа Стефанова.

Именно в тези срещи се заражда и идеята за създаване на Българско неделно училище, в което децата, дошли в Италия с родителите си или родени тук, да учат за нашата славна история, географско положение и красива природа, да опознаят традициите и фолклора от нашите предци. И не на последно място – да се научат да четат, пишат и говорят на български език. Така на 8 октомври миналата година отваря врати училище “Българче“ в Неапол за първия випуск от 12 деца. В момента вече техният брой е 40.

В „Българче” момчетата и момичетата учат български език и литература, история и география на България, български фолклор и традиции, народни танци. Възрастта на учениците е от 4 до 17 години.

„Като всяко начало минахме през много трудности. Започнахме без никаква материална база, учебници, помещение, за което трябваше да плащаме наем, деца слабо говорещи или изобщо не говорещи български език”, разказва Пепа. Тя благодари на родителите за абсолютната им подкрепа и доверие.

„Без тяхната помощ нямаше да успея”, категорична е плевенчанката, която към момента е и единствената учителка на българчетата.

Обучението на децата се води всеки петък след обяд, събота и неделя. Учениците са разделени в 6 възрастови групи. Според изискванията на МОН, първата година всяко българско училище зад граница трябва да работи на самоиздръжка и да осигури протичането на нормален учебен процес.

„С приключването на първата учебна година имаме право да кандидатстваме по проект “Роден език и култура зад граница“. Одобрените училища получават финансова помощ от Министерството и придобиват правото да издават Свидетелства за завършен клас, признати в България”, добавя Пепа Стефанова. Именно това е и целта пред българското училище.

За новата учебна 2017/2018 година училище „Българче” ще стартира с пълен учителски състав. Галя Колева, която е също от Плевен, ще поведе първокласниците.

„Организирането, създаването и съществуването на такова училище зад граница е изключително трудно. Имаме вярата, че ще се справим и ще изчистим чуждия диалект от прекрасния ни език. Ще запалим българската искрица в детските сърчица и ще разгърнем любовта към България, за да стигнем до „ВСИЧКО БЪЛГАРСКО И РОДНО ЛЮБЯ, ТАЧА И МИЛЕЯ”, казва на финала на разговора ни Пепа Стефанова.

Снимки: личен архив

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: