Летище „Долна Митрополия“ отбеляза тържествено 75-годишнината си

22.04.2017 16:23

С открит летателен ден днес тържествено бе отбелязана 75-годишнината на летище „Долна Митрополия“. Началото бе дадено от полковник Петър Банков – командир на Учебна авиационна група „Георги Бенковски”, който направи кратка историческа ретроспекция на миналото и настоящето на Летище Долна Митрополия, като център за подготовка на летци и авиационни специалисти за нуждите на ВВС, а със слово към присъстващите се обърна и командирът на ВВС – генерал-майор Цанко Стойков.

На тържествената церемония присъства и Председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, който връчи поздравителен адрес от името на местния парламент. „С огромно уважение и респект бих искал да ви поздравя от името на Общински съвет – Плевен и лично от свое име по случай тържественото честване на 75 години от създаването на Летище Долна Митрополия! Наследило славните традиции на Изтребителната школа за висш пилотаж и военни училища, 75 години Летище Долна Митрополия се утвърждава като ковачница на кадри и еталон на военното авиационно образование, дало криле на хиляди български летци и авиационни специалисти“, се казва в поздравителния адрес, връчен от Мартин Митев. „Неслучайно оттук са тръгнали редица известни личности, достигнали до високи ръководни длъжности. Един от тях е генерал-лейтенант Георги Иванов – първият българин, полетял в космоса. Днес, в този празничен ден, всички ние отдаваме дължимото на поколенията възпитаници на българската авиация, които с професионализъм, дух и всеотдайност защитават честта не само на военновъздушните ни сили, но и на Българската армия! Желая ви здраве, нови професионални успехи и чисто небе!“, завършва поздравлението от Председателя на ОбС – Плевен.

На церемонията бяха връчени нагръдни знаци за придобита степен за класна специалност „летец – пилот“ – първи и трети клас, както и годишната академична награда „Най-добър курсант” от Факултет „Авиационен” от кмета на Община Долна Митрополия Поля Цоновска. Наградата получи курсант старшина Иван Стефанов Стефанов, 4-ти курс от специалност „Радиоелектронно оборудване на летателния апарат”.


В рамките на летателната програма бяха представени пилотажните умения и способности на летците-инструктори от състава на Учебна авиационна група „Георги Бенковски” и техните обучаеми. Полетите бяха изпълнени със самолети L-39 ZA и Пилатус РС-9М. Бяха демонстрирани техники на пилотиране в зона сложен пилотаж на малка височина, полет на двойка самолети в зона прост пилотаж на малка височина, прелитане над летището в състав на смесена група от 3 бр. L-39 и 2 бр. РС-9М във формация „КЛИН”. Демонстрационни полети на леката авиация изпълниха пилотите Антон Георгиев и Валери Илиев от Учебен летателен център „Олимпия Еър” – Плевен.

На вниманието на многобройните гости бяха представени самолети „Pilatus” РС-9М; L-39ZA “Albatros”; Су 22; МиГ 21; МиГ 23; L-29 и „Стинг”; самолетообслужваща и специална техника; стрелково оръжие. В музейната експозиция бяха показани архивни документи и снимки, свързани с историята на летище Долна Митрополия, а членове на Регионален клуб „Традиция” – Плевен направиха демонстрация на униформите на родовете войски от състава на Въздушните войски в периода от 1942 г. – до 1944 г.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: