Великден в Прага през обектива на „Плевен за Плевен“ (галерия)

17.04.2017 15:06

Аромат на традиционните печени наденички, джолан (колено) и козуначени „коминчета“ (трделник) изпълва центъра на Прага. Великден е и пространството не само на емблематичния Староместки площад, но и на по-малките градски площадчета е заето от празнични базари. Великденският дух е навсякъде, като дори и неразлистилите се още дървета са превърнати в цветни произведения на изкуството с безброй пъстри гирлянди и шарени яйца.

 

Еднотипни дървени къщички са подслонили под покривите си търговци и занятчии от цяла Чехия, които се надпреварват да хвалят стоката си – от тематични великденски сувенири до кулинарни изкушения и сгряващи тялото еликсири. Сравнително студено е, но чаша медовина или пък греяно вино веднага те зарежда с нови сили. Своето достойно място на щандовете са заели и меденките – различни по размери и форма – от характерните зайчета и сърчица до такива с по-модерен фасон ала Спондж Боб или Барбароните, например.

Пасторалният елемент също е част от цялостния дух и колорит на пражките великденски базари. На много места са разположени ясли с макети на животни, изработени от слама, около които постоянно е пълно с туристи, снимащи се за спомен. Подобна ясла може да бъде видяна и пред популярния търговски комплекс „Паладиум“, като в нея, обаче, се разхождат съвсем истински магаре, овца и коза. Край оградата предприемчивият им собственик е поставил диспенсъри с гранули, срещу поставянето на 20 крони в които (около 1.50 лв.), всеки желаещ може да нахрани четириногите.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: