На Велики четвъртък боядисваме яйцата

13.04.2017 7:14

9.04.chetvartak

Днес е Велики четвъртък – най-важният ден от Страстната седмица. На този ден християните си припомнят Тайната вечеря, молитвата на Христос в Гетсиманската градина, предателството на Юда, съдът на Пилат Понтийски над Исус.
През нощта срещу четвъртък Христос се моли в Гетсиманската градина до идването на предателя и залавянето му. Във велики четвъртък е произнесена смъртната присъда над Исус Христос и е потвърдена от Пилат Понтийски. На Тайната вечеря Исус е заявил на своите ученици, че ще бъде предаден. В същата тази вечер, която според еврейските вярвания е началото на следния ден (след залез), той е разпнат.
На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. По време на маслосвета, всеки желаещ мирянин бива помазан с елей за здраве.
Според традицията, на Велики четвъртък се боядисват яйца. Първото яйце трябва да бъде червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което досега е стояло в къщата, за да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: