Танцьорите от ФТК „Българско хоро“ – Плевен разлюляха Златна Прага (галерия + видео)

12.04.2017 12:53


От вълнуващо участие в Прага се завърнаха танцьорите от Фолклорен танцов клуб „Българско хоро“ – Плевен с ръководители Олга и Минко Мустакови. Плевенчани се представиха в третото издание на Международния фолклорен фестивал „Великден в Прага“, организиран от „Blue Diamond Events“, който се проведе от 7 до 10 април в столицата на Чехия. Проявата събра на едно място състави от България, Полша, Унгария, Грузия, Португалия, Румъния, Италия, Турция и Словения, които плениха с колорита на своя фолклор публиката, събрала се край сцената на брега на река Вълтава.

Стартът на фестивала бе даден с дефиле с участието на всички колективи, които под аплодисментите на любопитните минувачи преминаха по Железния и Палацкия мост и крайбрежната алея на Вълтава, популярна с многобройните си заведения, превърнали се притегателно място за туристите от цял свят. Емоционалното представяне на ФТК „Българско хоро“ бе посрещнато с бурни аплодисменти, като танците на плевенчани не оставиха равнодушен нито един от зрителите. Облечени в най-новите си костюми, възпитаниците на Олга и Минко Мустакови представиха за първи път „Северняшка китка“, в която са включени осем автентични хора от Северна България. Както писахме, блокът бе подготвен специално за участието на клуба в Прага, а темпераментното изпълнение разтресе сцената, която буквално бе на косъм да се разпадне под ритъма на северняшките хора. Кулминация в представянето на ФТК „Българско хоро“ бе хумористичната сценка с участието на двама от танцьорите, маскирани като баба и дядо. Ефектното им превъплъщение и стилно изпълнение предизвикаха много усмивки и аплодисменти, а след финала на танца героите бяха сред най-търсените за снимка за спомен.

Последна репетиция във фоайето на хотела

За всяка от групите организаторите бяха подготвили красиви плакети, а от своя страна плевенчани зарадваха останалите състави с подаръци от България. „Бяхте уникални и ако фестивалът бе с конкурсен характер, вие сте тези, които заслужават първото място“, бяха категорични ръководителите на групите, дошли от цяла Европа, като си пожелаха отново да имат възможността да се представят на една сцена с плевенския клуб.

С приятелите от другия български клуб във фестивала в Прага – „Фолклорика“

Освен с позитивен заряд от силното си представяне зад граница, танцьорите от ФТК „Българско хоро“ се завърнаха в Плевен и с куп впечатления от столицата на Чехия, определяна от мнозина – и то с право, за една от най-красивите столици в света. Сред забележителностите, които плевенчани посетиха, бяха най-големият дворец в Европа – замъкът Храдчани, Староместкият площад, Часовниковата кула Орлой, църквата “Дева Мария”, Карловият мост, а като атракция в програмата бе включено и пътуване с корабче по река Вълтава. Достойно място по време на посещението бе отделено и на местните кулинарни изкушения и – разбира се, известната по цял свят чешка бира.

Пред Танцуващата къща, популярна още като „Джинджър и Фред“

С корабче по Вълтава

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: