Петима творци ще бъдат допуснати за участие в първия Международен симпозиум по скулптура „ПЛЕВЕН”

10.04.2017 13:00

Петима скулптори ще бъдат допуснати за участие в първия Международен симпозиум по скулптура „ПЛЕВЕН”. Той ще се провежда през две години в Плевен през месец септември. Първото му издание ще започне на 1 септември тази година и ще продължи 35 дни.

Това обявиха днес на брифинг в пресклуба на БТА в Плевен Стефка Григорова, началник отдел „Култура” в Община Плевен, проф. Кирил Мескин, Иван Велчев – Йово и Мирослав Минчев, представители на Съюза на българските художници /СБХ/.

Симпозиумът ще е с материал бял камък и скулптурите са предназначени за естетизация на градската среда. Създадените произведения остават собственост на Община Плевен, като се запазват авторските права на творците. За тази цел днес комисия от художници, архитекти и скулптори ще направят оглед на места, където могат да бъдат монтирани създадените по време на симпозиума творби.

В Симпозиума могат да участват скулптори от страната и чужбина. Жури от петима експерти извършва селекцията на кандидатите. В състава му влизат трима скулптори от СБХ и Националната художествена академия, председателят на представителството на СБХ – Плевен, и представител на Община Плевен. Организаторите осигуряват материала за скулптурите и оборудват технически работната площадка.

Бюджетът на Симпозиума е 80 000 лв. и е включен в Културния календар на Община Плевен.

Авторите, които ще участват в симпозиума, ще работят в базата на Паркстрой до Туристическия дом в парк „Кайлъка”. Там вече е започнала подготовката на работната площадка, а техническото оборудване ще бъде осигурено от Инжстрой.

Няма да има поставена тема, а авторите, които заявят желание за участие, сами ще решат каква да е тя.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: