Издателска къща „Пан“ гостува в ДГ „Първи юни“ – Плевен по повод Международния ден на детската книга

03.04.2017 17:38

На 2 април бе Международният ден на детската книга. За да отбележат този интересен празник, от ДГ „Първи юни“ – Плевен организираха среща на пет- и шестгодишните деца с представители на едно от издателствата, специализирани в издаването на книги за деца. Любомир Русанов, директор на издателство „Пан“ и Анита Тарасевич, автор на книги с поезия и проза за деца и възрастни, бяха гости на децата, съобщи директорът на детската градина Александра Иванчева.

Нашето желание беше не просто да срещнем с тях и да послушаме прочит „на живо“ на техни творби, сподели директорът. Шестгодишните деца от най-голямата възрастова група имат силен интерес към словото и неговото предназначение. Този интерес понякога се задълбочава в пространствата на творческия процес. Малките също създават текстове понякога. Те пожелаха да научат как въображението се използва в „измислянето“ и кое в измислените истории е истинско. В размишлението участваха писател и деца и заедно стигнаха до истината за чувството, което писателят изразява, а читателят преживява… Децата знаеха това, защото през последните седмици преживяват чувствата, които Анита Тарасевич изразява в повестта за деца „Джуджето Джу и други тайни“. Малките се бяха докоснали до едно от ценните неща, свързани с изкуството на писането, и всяко друго. Неговото предназначение е да откриеш собствените си преживявания в преживяното от героите, да се замислиш, да се развълнуваш и това вълнение да събуди собствената ти духовност. Децата бяха подготвили свое издание на книгата „Джуджето Джу и други тайни“, което съдържаше предимно илюстрации и впечатления на малките от съдържанието на повестта. Всяко дете получи автограф лично.
Любомир Русанов, автор на поредицата „Моята първа книга“ разказа на децата за пътя на художествения текст до цветната и добре оформена книга. Той разгледа саморъчно направените от малките книги и ги насърчи да продължават да се интересуват от създаване на текстове. „Издателството ви очаква…“ – каза той и подари на децата книги от своята поредица.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: