Съдят двама шофьори, причинили катастрофа със загинал край Кнежа

31.03.2017 11:23

Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу водачи на зърнокомбайн и на лек автомобил, нарушили правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинили смъртта на един човек -– престъпление по чл. чл. 343, ал. 1, б. „в”, пр. 1 вр. чл. 342, ал. 1 от НК. Това съобщават от Пресцентъра на Апелативна прокуратура – Велико Търново.

Обвинението срещу Евстати П. е за това, че на 15.09.2014 г., около 11,00 часа, в землището на гр. Кнежа, в местността „Маринов геран“, при управление на моторно превозно средство – зърнокомбайн нарушил разпоредбите /като предприел движение по път за обществено ползване в нарушение на Наредба и управлявал комбайн с хедер с широчина 4,45м и със съпровождащ автомобил, не сигнализиран с опознавателна табела, с пътен знак и мигаща или проблясваща светлина, видима от останалите участници в движението и не осигурил достатъчно странично разстояние при разминаване между комбайна и лек автомобил „Дачия Логан“/ и по непредпазливост, при условията на независимо съпричиняване с Христо К., водач на лек автомобил „Дачия Логан“ причинил смъртта на Пламен Н.

Обвинението срещу Христо К. е за това, че при управление на лек автомобил „Дачия Логан“, след като виновно нарушил ЗДвП, като при ограничение от 70км/ч, се движел със скорост 84,92км/ч и при условията на независимо съпричиняване с Евстати П., водач на зърнокомбайн, по непредпазливост причинил смъртта на Пламен Н. На 15.09.2014г., сутринта,Христо К. предприел пътуване със служебния автомобил заедно с колегата си пострадалия Пламен Н. посока от гр. Кнежа, като се движел със скорост от 84,92км/ч и със същата скорост навлязъл в обозначения като опасен десен завой. По същото време, на същия пътен участък, в пътното платно от с. Селановци към гр. Кнежа се движел комбайн. Преди него, на около 100 метра, се движел автомобил, който не бил предназначен за съпровождащ автомобил и не бил с необходимите за това означения и светлини по него. Комбайнът се движел без разрешително от Агенция „Пътна инфраструктура“ и без заплащане на дължимите такси за превишаване на максимално допустимите норми за размери.

Когато двете превозни средства, били на разстояние около 18 метра едно от друго, лек автомобил загубил устойчивост и се насочил към насрещната лента за движение в която бил комбайна. В резултат на загубата на устойчивост и навлизането в насрещното платно настъпил удар, като челните части от лекия автомобил проникнали в челни и подови части от хедера, прикачен отпред на комбайна. При удара пострадал водачът на лекия автомобил и в резултата на причинените несъвместими с живота травми настъпила смъртта на Пламен Н.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: