Представиха изложба и книга по повод 80-годишнината от рождението на Тома Трифоновски

31.03.2017 13:07

В препълнената галерия „Средец” на Министерство на културата, в присъствието на министър Рашко Младенов, бе открита ретроспективна изложба, посветена на 80-годишнината от рождението на големия български живописец Тома Трифоновски (1937-2010). На събитието вчера вечерта беше представена за първи път и книгата за живота на Трифоновски – „Томата”. Тя е първият биографичен труд за големия българин и художник, смятан за един от класиците на родната ни живопис от последната четвърт на 20 в. Автор на книгата – биография под формата на дневник от спомени и случки, е съпругата на именития живописец – журналистката Светлана Трифоновска, която участва в официалната проява и сподели спомени по написването на книгата.
За изложбата и творчеството на Тома Трифоновски говори акад. Светлин Русев. „Днес Светлето ни върна Томата по един колкото красив, толкова и смислен начин. Да бъдеш заедно с Томата беше от онези дарове на съдбата, които ни правят по-добри и вярващи в човешкото в човека”, изтъкна акад. Русев в началото на словото си. Той разказа лични спомени от срещите си с големия ни талант в неговото ателие в Плевен, където вратата никога не се затваряла, имало творчески безпорядък, но и усещане за голяма любов към изкуството.
„За Томата не може да се пише, мисли и говори в минало време. Чисто човешкото му артистично присъствие е толкова осезателно и силно, че дори в последния си дом в Алеята на културните дейци имам чувството, че съдбата е събрала по-живи от живите. Неговата приятелска територия беше безгранична – такава, каквото може да бъде на добър, на много добър човек. В приятелството му нямаше йерархия, приятелите му бяха различни като поведение, манталитет, професии. В приятелството на Томата има нещо от времето, когато то се е измервало с доброта, чистота и безкористност. В живописта му има нещо, което е белязано от тази доброта и чистота към приятелите”, сподели акад. Светлин Русев. Той определи Трифоновски като странен скитник, който до края на дните си „носеше болката по изконната родина и хаоса на една реалност, в която деликатната му чувствителност трудно се вписваше. В цялото му поведение имаше нещо аристократично и благородно и заедно с това – фриволно красиво. Днес художникът живее в други измерения, в които няма „вчера” и „днес”, няма начало и край, а само вечност. Не знам къде се скита неспокойната душа на Томата сега, къде търси утеха – дали е при старите комити и войводи, дали обикаля около църквата в родния си край, или тук някъде довършва недорисувана картина. Кой знае? Всъщност той е тук, където е бил цял живот – при картините си, при хората, които го обичаха и обичат. Благодаря ти, Томе, благодаря ти, Светле, че отново ни върна Томата!” – с тези думи завърши изказването си акад. Русев.
Спътницата в живота, муза на художника и авторка на книгата Светлана Трифоновска благодари на всички гости, някои от които са изминали дълъг път, за да успеят да присъстват на откриването.
Специални благодарности имаше и за целия екип на Министерството на културата, за екипа на галерия „Средец”, както и за Боян Радев, Светлин Русев, Димитър Инджов, Ивайло Петров, Яни Митровски и всички, от чиито колекции са предоставени творбите в настоящата експозиция. Тя включва над тридесет платна – композиции, голи тела и натюрморти.
В края на откриването на изложбата актьорите Димитър Еленов и Ирина Марангозова прочетоха няколко кратки текста от книгата за Трифоновски.
Книгата за твореца – „Томата”, е необичайно представяне на неговата биография под формата на дневник от спомени и случки, написани от неговата съпруга – журналистката Светлана Трифоновска. Към нейните спомени естествено се вписват и разкази от критици, артисти, журналисти, писатели, приятели на художника. Така са обхванати периодите от вълнуващия живот на Тома Трифоновски, приличащ на истински филм. Историята започва от времето, когато като дете, живеещо в приказното село Драничево, Костурско, днешна Северна Гърция, бъдещият художник е пометен от кървавите събития с хилядите деца-бежанци от родното си място по време на Гражданската война в Гърция и попада в Чехия. После в центъра на Будапеща и оттам – в България, до момента на неговата смърт.
Изложбата по повод 80 г. от рождението на Тома Трифоновски ще може да се види в галерия „Средец” на Министерството на културата до 13 април.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: