Акад. Светлин Русев открива ретроспективна изложба, посветена на 80-годишнината от рождението на Тома Трифоновски

30.03.2017 8:15

Днес от 18.00 ч. в галерия „Средец” на Министерството на културата в присъствието на министър Рашко Младенов ще бъде открита ретроспективна изложба, посветена на 80-годишнината от рождението на големия български живописец Тома Трифоновски (1937-2010). Експозицията, която ще открие акад. Светлин Русев, включва творби от различни периоди на творчеството на Трифоновски – около тридесет платна – композиции, голи тела и натюрморти. Картините са от колекциите на Боян Радев, Светлин Русев, Димитър Инджов, Ивайло Петров, Яни Митровски, Светлана и Невена Трифоновски и др.

На изложбата ще бъде представена за първи път и книгата за живота на Трифоновски – „Томата”. Тя е първият биографичен труд за големия българин и художник, смятан за един от класиците на родната ни живопис от последната четвърт на 20 в. До този момент информацията за Трифоновски е била разпиляна в различни издания на периодичния и специализирания печат. Книгата е необичайно представяне на неговата биография под формата на дневник от спомени и случки, написани от неговата съпруга – журналистката Светлана Трифоновска.

Към нейните спомени естествено се вписват и разкази от критици, артисти, журналисти, писатели, приятели на художника. Така са обхванати периодите от вълнуващия живот на Тома Трифоновски, приличащ на истински филм. Историята започва от времето, когато като дете, живеещо в приказното село Драничево, Костурско, днешна Северна Гърция, бъдещият художник е пометен от кървавите събития с хилядите деца-бежанци от родното си място по време на Гражданската война в Гърция и попада в чудните замъци на Чехия. После в центъра на Будапеща и оттам – в България, до момента на неговата смърт.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: