Община Плевен обяви конкурс за паметник на Емил Димитров

28.03.2017 16:00

Община Плевен обяви конкурс за изработване на идеен проект, обемно-пространствена концепция и проект за изграждане на паметник – фигура в цял ръст на Емил Димитров. Конкурсът е открит, таен и едноетапен, като жури ще номинира и награди два конкурсни проекта. Паметникът трябва да представлява самостоятелна фигура, с височина по-голяма от реалния ръст, изпълнена в бронз. Проектантският колектив определя наличието или липсата на постамент, както и място за надпис „Емил Димитров 1940-2005” и „Плевен, град на моите мечти.” Паметникът трябва да отразява личността на Емил Димитров, като певец и композитор. Местоположението е в централната градска част, северно от големия фонтан, в зелената площ.
Регистрацията за участие на конкурсните проекти се представя в запечатан непрозрачен плик от участника само с надпис: „Проект за паметник на Емил Димитров”. При наличие на други надписи върху плика участникът не се допуска до конкурса.
Всеки участник представя:
а/ Заявление до Кмета на Община Плевен за участие в конкурса /по образец/;
б/ Ситуация на паметника – М 1:20;
в/ Пластичен макет – М 1:20;
г/ Глава на фигурата – М 1:1;
д/ Творческа биография на скулптора;
е/ Работен бюджет, етапи на реализация и срок на изпълнение;
ж/ Допълнителни материали – обяснителна записка, фотомонтажи, перспективи и др.;
з/ Документи за образование и проектантска правоспособност /копие, заверено с „Вярно с оригинала”, и подпис/.
В конкурса имат право на участие всички български физически и/или юридически лица – скулптори, художници, архитекти и ландшафтни архитекти, притежаващи образователна квалификация в съответната област и обединени в проектантски колективи. Проектантският колектив следва да включва минимум един скулптор и един архитект с проектантска правоспособност.
В конкурса не могат да участват:
– Лица, участвали в изготвянето на конкурсната програма;
– Членове на журито, резервните членове и свързани с тях лица съгласно Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси;
– Лица, намиращи се в трудови или служебни правоотношения с възложителя или с член на журито.
Награден фонд:
– Първа награда – 2 000 лв. и възлагане на изпълнение на проекта;
– Втора награда – 1 000 лв.
Наградените проекти стават притежание на Община Плевен при запазване авторските права на творците. Наградният фонд се изплаща на класираните участници до 30 дни след приключване журирането на конкурса.
Победителят в конкурса ще бъде определен от 9-членно жури: 3 скулптори, членове на СБХ, 2 архитекти, 1 експерт от отдел „Култура” в Община Плевен, 1 юрист, председателят на СБХ – Плевен, и 1 член на Обществено-експертния съвет по култура. Определят се и трима резервни членове. Журито се назначава със заповед на Кмета на Община Плевен и се обявява поименно в деня на журиране на проектите. Пликовете с имената на участниците в конкурса се отварят от председателя на журито публично в присъствието на медии. Решението на журито е окончателно и се обявява в 7-дневен срок след предаване на проектите.
Финансовите параметри за изпълнение и монтаж на паметника са 36 000 лв., от които е и наградният фонд. Община Плевен осигурява материала за изработване на паметника – бронз. При сключване на договора за изпълнение авторът, спечелил първа награда, получава авансово плащане в размер на 30% от сумата на проекта. При изпълнение на проекта от глина в М 1:1 се провежда второ журиране на проекта и авторът получава следващите 40% от сумата. След приключване монтажа на паметника – последните 30%.
Регистрация за участие – 1 месец от датата на обявяване. Представяне на пластичните проекти за журиране и главата на фигурата в М 1:1 – 40 дни след регистрацията – до 31 май 2017 г. /Проектите се предават в Община Плевен на представител от отдел „Култура” с приемо-предавателен протокол. На проектите се написва входящият номер от регистрацията за участие без името на скулптора/;
– Журиране – от 1 до 5 юни 2017 г.;
– Изработка на фигурата от глина в М 1:1 – до 5 септември 2017 г.;
– Второ журиране – до 10 септември 2017 г.;
– Леене от бронз – до 10 ноември 2017 г.;
– Монтаж на паметника – до 30 ноември 2017 г.
Документи за регистрация се подават от член на проектантския екип в Центъра за административно обслужване на гражданите – 5800 Плевен ,пл. „Възраждане” № 4, или по пощата с обратна разписка.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: