Бърза и ефективна работа на съдиите отчете Административният съд в Плевен

28.03.2017 15:33

Днес се проведе общо събрание на съдиите от Административен съд – Плевен, на което беше представен Отчетния доклад за дейността на съда за 2016 г. Гости на общото събрание бяха съдия Румяна Монова – заместник председател на Върховен административен съд и ръководител на Първа колегия във ВАС; съдия Анна Димитрова – председател на Пето отделение във Върховен административен съд; съдия Габриела Христова – Председател на Административен съд – Ловеч; съдия Александър Григоров – Председател на Окръжен съд – Плевен; съдия Даниела Дилова – Председател на Районен съд – Плевен и прокурор Иван Шарков – Окръжна прокуратура – Плевен.
Общото събрание беше открито от Председателя на Административен съд – Плевен съдия Полина Богданова – Кучева, която представи Отчетния доклад за дейността на Административен съд – Плевен за 2016 г. Отчетени бяха постигнатите много добри резултати при осъществяване работата на съда по показатели: общ брой свършени дела, свършени в срок дела, срок за изготвяне на съдебните актове, резултат от върнати след касационна проверка обжалвани и протестирани дела.
През 2016 г. в Административен съд – Плевен са постъпили и образувани общо 1032 дела: 656 броя първоинстанционни дела и 376 броя касационни дела. Към посочения общ брой образувани дела през 2016 г. (1032 броя) се прибавят и висящите към началото на отчетния период дела от предходни периоди. Те възлизат на 150 броя, с което общия брой дела за разглеждане в Административен съд – Плевен през 2016 г. е бил 1182: от тях 754 броя първоинстанционни дела и 428 броя касационни дела.
От общия брой дела за разглеждане през 2016 г. (1182 броя), свършени са 1018 броя дела (от които общо решени по същество дела – 784 броя и общо прекратени дела – 234 броя). Това представлява 86.1 % от общия брой дела за разглеждане през 2016 г. Като се вземе предвид обстоятелството, че през част от отчетната година съдът е работил с намален състав на съдиите, тези данни са добра илюстрация на бързата и ефективна работа на съдиите в Административен съд – Плевен, както и за добрата организация по подготовката и провеждането на съдебните заседания, за което заслуга имат и съдебните служители.
През 2016 г. по всичките 1018 броя свършени дела съдебните актове са постановени в срок до 1 месец, което представлява 100 % от свършените дела. Данните по показател срочност за разглеждане на делата са много добри: 85.5 % от всички свършени дела през 2016 г. са приключили в срок до 3 месеца от датата на насрочване на първото по делото открито съдебно заседание.
През 2016 г. в Административен съд – Плевен след касационна проверка са се върнали общо 194 дела. От тях 144 броя или 74.2 % са потвърдени изцяло. Отменени изцяло са 45 броя или 23.2 % съдебни акта и 5 броя (2.6 %) са отменени частично. Наблюдава се ръст с около 3 % на потвърдените изцяло съдебни актове след касационна проверка спрямо 2015 г. Общият извод, който се налага е, че значителна част от съдебните актове, по върнатите след касационна проверка дела на Административен съд – Плевен, са оставени в сила от Върховния административен съд. Данните показват, че се постига една от основните стратегически цели на съда – повишаване качеството на постановените съдебни актове и поддържане на ниско равнище на отменените и изменени съдебни актове за сметка на оставените в сила такива.
На общото събрание беше подчертано, че в последния обобщаващ доклад по Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия от 25 януари 2017 г., в който са обобщени резултатите в сферата на правораздаването през последните 10 години, няма нито една констатация за лоша работа на административното правосъдие в Република България. От момента, в който функционира този Механизъм, до сега административното правосъдие в България винаги по качество и бързина на правораздаването стои на водещи позиции в рамките на ЕС.
Съдия Румяна Монова – заместник председател на Върховен административен съд и ръководител на Първа колегия във ВАС, изрази много добрите си впечатления от дейността на Административен съд – Плевен през 2016 г., от цялостната организация и качеството на работа на съдиите и съдебните служители, обективирани в срочното и компетентно администриране на делата, постъпващи във Върховен административен съд за касационна проверка. Съдия Монова отбеляза, че съдиите в Административен съд – Плевен, както и в другите административни съдилища в страната, с работата си дават основание днес да заявим, че за изминалите 10 години сме изградили едно много ефективно административно правосъдие, водещо по бързина и качество на правораздаването.
В заключение Председателят на Административен съд – Плевен г-жа Полина Богданова – Кучева изказа своята благодарност към всички съдии и съдебни служители за работата им през отчетния период, за проявената мотивация, професионализъм и отговорност при осъществяване на дейността, допринесла за постигане на добрите резултати, както и на представителите на другите органи на съдебната власт, присъствали на общото събрание, отчитайки доброто взаимодействие между тях.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: