Творци от Плевен и Ловеч организираха литературно матине

24.03.2017 9:31

По инициатива на плевенските културни и обществени институции Творческо обединение „Зора” при сдружение „Евразия”, Творческо сдружение „Евразия”, НЧ „Пробуда – 1990” и ловешките организации Клуб на дейците на културата (КДК), Литературно общество „Свободно слово” към КДК, Военен клуб (ВК), Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) в първия ден на пролетта в уютната обстановка на Коктейл бар – Ловеч се проведе литературно матине с участие на творци от Плевен и Ловеч.
Плевенчани поднесоха красив букет рози на поетесата Екатерина Пенчева, която ги приветства с „Добре дошли!” Те бяха посрещнати с български, ловешки ритуал – по парче погача със сол и здравец, замесена и поднесена от литераторката Мирослава Метева и с по карамфил от Катя Пенчева.
Почетни гости бяха плевенчаните – секретарят на НЧ „Пробуда – 1990” Даниела Заркова, организатор на множество културни събития, председателят на Творческо обединение „Зора” към сдружение „Евразия” – поетът Васил Милев, член на СБП, председателят на сдружение „Евразия” Евгения Иванова. От ловешка страна специални гости бяха морският офицер, капитан 3 ранг, театровед и писател Никола Филипов – един от създателите на КДК, председателят на КДК Стоян Георгиев, полковник Милен Тотев, наричан „генералът на руската песен”, началникът на ВК Николай Василев, писателката д-р Наталия Матвеева, член на Руския съюз на писателите.
Заедно с плевенските творци, представители на различни културни и обществени организации и ловешките поети, присъстваха изявени дейци на изкуството и хора, отдадени на културата, членове на военно-родолюбиви организации и граждани от Плевен и Ловеч.
Водещи на този незабравим празник на поезията бяха поетесата Екатерина Пенчева и майор Георги Велев – председател на Клуб „Култура” към ВК.
На общия рецитал поетите на Плевен и Ловеч съчетаха световния ден на поезията, първия ден на пролетта и деня на водата. Те изградиха един мост на творчески души между двата близки града. Както всяка пролет е едно ново начало, символично и естествено беше решено културния и приятелски обмен между двата близки града да продължи. На литературното матине стана ясно, че културните връзки между Плевен и Ловеч датират отдавна. А сега сътрудничеството и общуването в областта на изкуството, историята и съвместните творчески и обществени изяви се потвърди и задълбочи.
Литературното матине премина в непринудена задушевност. Редуваха се поети и писатели от Плевен и Ловеч. Писателката д-р Наталия Матвеева от гр. Архангелск поздрави всички с вълнуващи думи и прочете свой разказ за Райна Княгиня. Свои стихове рецитира поетът Дачо Господинов от Троян.
С вдъхновеното си слово творците спонтанно прочетоха свои произведения, поздравиха се взаимно и разказаха за дейността си в областта на културата, историята и интересите си в различни области на изкуството и обществения живот.
От плевенските творци участие в празника на духовността взеха Васил Милев, Дора Куртева, Йордан Костадинов, Беба Нанова, Данчо Рогашки, Стефан Атанасов и Виолета Ангелова. Евгения Иванова разказа за многостранната дейност на сдружение „Евразия”, изказа своята благодарност, спонтанно изпя руска песен и рецитира стихотворение на руски, което е написала отдавна. Даниела Заркова поздрави всички с уважение и рецитира стихотворението „Пролет” на Н. Й. Вапцаров.
От ловешка страна се в матинето се включиха Нели Виткова, Стела Генова, Цветанка Дочева, Неделинка Димитрова, Кирил Петров, Мирослава Метева, Томчо Богданов, Милка Накова, Цвятко Венков – Вихрен и Екатерина Пенчева.
Театралният и литературен критик Никола Филипов изказа задоволство от незабравимата творческа среща и сподели спомени от работата си в областта на културните връзки между Плевен и Ловеч, благодари на участниците и гостите.
Интерпретаторът на Окуджава Милен Тотев внесе музикален колорит с изпълнение на руски песни.
Плевенчани се разходиха из Ловеч и разгледаха свети и забележителни места. На страницата си във Фейсбук Евгения Иванова е публикува снимки от поклонението пред великия Апостол и е написа паметни думи: „След матинето разгледахме град Ловеч и поднесохме цветя пред паметника на Васил Левски. Величествен и могъщ той се изправи пред нас и ние коленичихме и го помолихме да слезе от бесилото да вземе револвера и да тръгваме и стреляме по предатели…”

Екатерина Пенчева

#тагове:

НАЙ-НОВИ: