„Северняците“ се завърнаха от емоционално участие във фестивала „Хайдушка софра“

24.03.2017 11:04

От участие в Четвъртия фестивал за български хора и танци „Хайдушка софра“, провел се в събота в Хасково, се завърна плевенският Клуб „Северняците“. В него се представиха близо 1200 танцьори от 56 колектива от региона и страната. Гостувахме в Хасково с група от около 40 човека, като представихме две хора, както бе по регламент – „Влашката“ и „За пояс“, сподели ръководителят на плевенския клуб Джейлян Демирев. Изпълненията на плевенчани са предизвикали аплодисментите на публиката в Хасково, а за участието си те са получили плакет и грамота. Както подсказва и името на фестивала, вечерта програмата е продължила с „Хайдушка софра“, край която са се събрали участниците във фестивала. Това беше една прекрасна атракция и чудесен подарък от страна на домакините, каза още Демирев.


И преди съм споделял, че предпочитам „Северняците“ да участват във фестивали без конкурсен характер, какъвто бе и този в Хасково, затова и занапред, ако решим да участваме в такъв, който е със състезателен елемент, ще държа ние да се представим извън надпреварата, заяви Джейлян Демирев. „Смятам, че специално фестивалите за клубовете за народни хора трябва да са без конкурсен характер и апелът ми към колегите е да следват тази насока. Това не е бойкот, а лично мнение, като се надявам, че и други ще ме последват“, каза Демирев. Той допълни, че идеята на клубовете е да разпространяват българския фолклор, а не да се състезават. Трудно е да оцениш един културен продукт, какъвто е хорото, а и винаги в оценката на журито има субективизъм, посочи още ръководителят на „Северняците“. От друга страна, Джейлян Демирев коментира, че добра практика е и поставянето на лимит на участващите в един фестивал колективи, така както е в организирания от „Северняците“ „Любимото ми хорце“.


Освен в усилена подготовка за третото издание на „Любимото ми хорце“, който ще се проведе на 3 юни, Джейлян Демирев е ангажиран и с доста други прояви. „Още преди месец с мен се свързаха от веригата хипермаркети BILLA, която организира кампанията „Ние обичаме България“ с подкрепата на Министерството на културата, Министерството на туризма, Министерството на младежта и спорта и Столична община и чиято цел е подпомагането на значими паметници на културата, като тази година ще бъде подкрепен Мадарският конник. Като част от кампанията тази година ще бъдат организирани и открити уроци по народни танци на паркингите на магазини от веригата в 20 града в страната, а Плевен се включва в инициативата, която ще е всяка събота и неделя в периода от 25 март до 30 април“, сподели Джейлян Демирев. Ръководителят на „Северняците“, обаче, ще пропусне първите уроци тази събота, като вместо него те ще бъдат водени от неговата съпруга, тъй като заминава за Берлин. Там той ще преподава народни танци на група, в която има и нашенци, и чужденци. Ангажиментите на Демирев, свързани с преподаване, продължават през април, когато той заминава за Канада по покана на Културен център „Зорница“ – Монреал с председател Ива Белитчка. Досега те са канили „Шоуто на Слави“, Маргарита Хранова, Йорданка Христова, Дует „Ритон“ и още много звезди от естрадата, а от областта на българския фолклор техен гост е бил само Володя Стоянов, разказа плевенският хореограф. Следващата дестинация е Брюксел, където през май ще работи с наши сънародници. Радвам се, българският фолклор по света има много поддръжници и се разпространява все по-активно и съм горд, че и аз мога да дам своя принос в това, отбеляза Джейлян Демирев.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: