Румен Петков: Държавната администрация и съдът правят изборите незаконни

24.03.2017 14:44

За съжаление, предизборната кампания бе опорочена и в това участва изпълнителната власт. Това заяви днес водачът на листата на коалиция „АБВ – Движение 21“ в Плевен Румен Петков на пресконференция, в която участва и вторият в листата Цветан Антов. Петков бе категоричен, че министърът на здравеопазването фаворизира определен кръг хора и попита дали премиерът и президентът подкрепят тези негови действия. Той посочи, че фаворизираният е лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки, в чийто аптеки се раздават пропагандни политически материали, а също така отбеляза, че сред обслужващите варненския бизнесмен са и представителите на ЦИК от БСП и ГЕРБ. Има десетки сигнали в ЦИК за това, че аптеките на Марешки извършват незаконна политическа пропаганда, но за съжаление няма никаква реакция и изборите се опорочават, подчерта водачът на листата на Коалиция „АБВ – Движение 21“ в Плевен. По думите му, в опорочаването участва и Софийският градски съд, където е повече от видно, че повече от 40 човека са учредители и на двете формации на Марешки – Национално движение за свобода и демокрация (НДСД) и ВОЛЯ, а документите са попълвани с един и същ текст и подписите си приличат. „Софийският градски съд легитимира престъпление, това е недопустимо в една демократична държава, член на ЕС и съм смаян от факта как регистрацията на ВОЛЯ още не е заличена. Така СГС поставя под съмнение изборите“, категоричен бе Румен Петков, като призова да бъдат назовани имената на хората, допуснали това престъпление.

Също така, той отправи въпрос към министъра на външните работи защо допуска двоен стандарт, като в срещите с представителите на ПАСЕ единствено АБВ не е поканена, но за сметка на това в програмата служител на външно министерство е включил партия ВОЛЯ. Румен Петков заяви категорично, че външният министър незабавно трябва да каже дали някой от повереното му министерство е взел рушвет от Марешки или става въпрос за друг тип зависимости. Защото не е нормално единствено АБВ да не участва в срещите с ПАСЕ и то защото ние сме заявили ясно позицията си от необходимостта за провеждане на честни избори, заяви Петков.

Румен Петков се обърна чрез медииите с въпрос и към Цецка Цачева дали тя счита, че преференциалният вот не се ползва за купуване на гласове. Нека отговори преди изборите, а не в понеделник, защото имам всички основания да считам, че тя няма да бъде депутат в следващия Парламент, прогнозира Румен Петков.

От своя страна, Цветан Антов сподели, че в предизборната кампания, за съжаление, не се е видял дебат между идеи и програми. Категорично мога да заявя, че единствено кампанията на коалиция „АБВ – Движение 21“ бе позитивна и смислена, без да се занимаваме с останалите политически субекти, като се опитахме да представим нашата платформа и приоритети, подчерта Антов. „Гордея се с това и се надявам, че българските граждани най-накрая ще направят правилния избор и на 26 март ще ни подкрепят с бюлетина номер 8. Защото сме доказали, че отстояваме това, което сме поели като ангажимент“, допълни вторият в листата на коалицията.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: