Малчугани от ДГ „Звънче“ – Плевен и техните родители засадиха фиданки в двора на градината (галерия)

22.03.2017 13:47

На 21 март – в Световния ден на гората, децата от всички групи в детска градина „Звънче”, заедно със своите родители, учителки и директора Даниела Дончева засадиха в двора на градината десетки млади дръвчета. Повечето от тях – явори, жълъди и борчета, са награда за градината, която получи над 1 000 гласа в миналогодишната кампания „Когато станем 100 000 ще посадим гора”. А самото засаждане е част от проекта на детската градина „Да спасим едно дърво”. Не едно, а 3 дървета наведнъж спасиха родителите с поредната акция по предаване на отпадъчна хартия, проведена предишния ден. По информация от г-жа Дончева, те са предали 277 килограма хартия и 48 килограма пластмасови капачки.


Изненада и атракция за децата беше присъствието на плевенския Гутенберг – Джими, облечен като основоположника на книгопечатането, който донесе десет фиданки от вида Гинко билоба, отгледани от него в двора на Творителница О’Писменехъ. Половината от тях бяха засадени вчера и само след няколко години ще красят големия двор на ДГ „Звънче”.
Децата обещаха редовно да поливат всички дръвчета и да ги пазят.
Джими обясни връзката между дървото и хартията като повод за участието си в залесяването и сподели развълнувано, че чрез неговите Гинко билоба частица от Творителницата ще продължи напред във времето. А Гинкото е много древно растение – от времето на динозаврите е и е оцеляло непроменено до наши дни.
Джими е поканен от Даниела Дончева за ментор в заниманията по друг интересен проект на „Звънче” – за ръчно производство на хартия. Оказва се, че в Плевен такова производство има не само в творителница на Джими, а и в „Звънче”, още от 2011 г. Освен че произвеждат хартия, децата от ателие „Сръчковци” изработват от нея различни дребни предмети – картички, кутийки, разделители за книги, опаковка за парфюм.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: