Карате клуб „Спартак 14“ срази конкуренцията на Национално първенство по шотокан карате-до

21.03.2017 15:21

Националното индивидуално и отборно първенство по Шотокан Карате-До се проведе в зала „София“ в Борисовата градина на 18 и 19 март. В препълнената зала на 4 татамита се разиграха характерните за Шотокан Карате-До основни индивидуални дисциплини Шотокан Ката, Санбон Кумите и Шобу Кумите, и съответно отборните за всяка от тях.


През първия ден от турнира се състезаваха най-малките на възраст до 12 години, а през втория ден от националното първенство се съревноваваха юноши, младежи, девойки, мъже и жени. В националното първенство взеха участие над 500 състезатели от 34 клуба на Българска Федерация Шотокан Карате-До (БФШК). Официални гости на спортното събитие бяха Александър Славков – председател на федерацията, Лъчезар Ненов – зам. председател и националния треньор Димитър Тодоранов. Състезанието бе наблюдавано и от друг специален гост, Сенсей Игнасио Костарели /5дан/ – член на IKGA Италия.
„Благодаря на екипа на зала „София“, чиято организация за провеждане на състезанието беше перфектна. Щастлив съм от факта, че първенството мина без злополуки. Радвам се също, че публиката става все по-многобройна и активна на подобни мероприятия. Ако трябва да направя сравнение с миналите няколко години, мога спокойно да кажа, че конкуренцията видимо се е засилила. Причината за тази промяна е освен, разбира се, по-добрата подготовка и развитието на състезателите, така също и намалените категории при жените и мъжете, което създава допълнителна конкуренция между участниците. Поздравявам всички състезатели и клубове, които взеха участие. Отправям адмирациите си и към съдиите, които въпреки ограничения си състав и напрежение от проточилото се във времето състезание, бяха безупречни и безпристрастни в отсъжданията“, коментира президента на БФШК Александър Славков.
На престижния форум , плевенските шотоканци се представиха повече от отлично. 44 състезатели излъчи плевенския шотокан карате клуб Спартак 14 под ръководството на старши треньора Милена Кирниколова и треньора Маринела Петрова. Състезателите на клуба спечелиха 38 медала – 12 златни, 11 сребърни и 15 бронзови медала в групи със силна конкуренция.


Клубът има двама абсолютни шампиони – това са Мирела Йолова ( 15 г. ) и Станислав Станчев ( 8 г.). Двамата завоюваха златните медали в двете състезателни индивидуални дисциплини шотокан ката и шобу / санбон кумите. Мирела изведе и отбора си в кумите на първо място. Това са най-добре представилите се състезатели на клуба за първенството. Станислав през 2016 г. е Световен шампион на ката , а Мирела вицесветовна на шобу кумите. И двамата бяха безспорни победители във всяка изиграна среща, а Мирела не допусна да и отбележат нито една точка в срещите в шобу кумите!
Елка Панайотова е с 2 сребърни медала от двете дисциплини. Тя допринесе и за отборната титла на кумите. Елка е ученичка на Спортно училище- Плевен
Златен и Бронзов медал спечели друга титулована състезателка на клуба- Натали Йонкова. Тя е Световна шампионка на купата за 2016 г. и е ученичка на Спортно училище – Плевен. Тя е третата от отбора девойки, която допринесе за златния медал в отборната дисциплина девойки до 15 г.
Женският отбор в шобу кумите до 15 г. в състав Мирела Йолова, Натали Йонкова, Елка Панайотова и Гергана Атанасова са Републикански шампионки за 2017 г. , след две категорични победи над опонентките си в групата.


Продължава отличното представяне на девойките от клуба. Диана Каменова – също ученичка в Спортното, също е с два медала – сребърен на Шобу кумите и Бронзов на шотокан ката. Ива Кръстева и Емилия Кирова при девойките в шобу кумите са бронзови медалистки., а бронзовия медал на Маринела Петрова при жени шотокан ката, е едно от най-престижните отличия на клуба и единствено във най-трудната възрастова група – мъже и жени.
Не отстъпват по качества и постижения и по-малките момичета в клуба.
Републикански шампионки станаха: Елица Станчева – санбон кумите 11 г. Тя е и бронзова медалистка на шотокан ката. Елица ще участва на Европейската купа през май. Далия Гочева – 9 г. санбон кумите, за която това бе първо състезание също стана Републиканска шампионка.
Със бронзови медали се завърнаха Стефани Иванова и Стефани Ангелова в санбон кумите 8-9 г. момичета, Гергана Атанасова, която е бронзова медалистка при 12-13 г. девойки и допринесе за отборната титла до 15 г. , и най-малката участничка от клуба – 7 годишната Кристина Ангелова, която стана трета на санбон кумите.
Но не само дамите в клуба са невероятни. Момчетата, юношите и младежите от клуба също донесоха слава за клуба и град Плевен. Двойният шампион Станислав Станчев поведе шампионството. След него Републикански шампиони станаха Тихомир Тодоров 9 г. санбон кумите, Никола Чонов 12 г. шотокан ката, Марк Томов 17 г. шобу кумите и Тодор Тодоров 17 г. шобу кумите. И четиримата са известни имена на плевеските любители на спорта шотокан карате. Тихомир спечели и сребърен медал на шотокан ката. Той е миналогодишния европейски шампион в тази дисциплина и тази година ще защитава пак титлата си. Марк и Тодор отново доказаха качествата си. И за двамата това бе последно участие при младежи. През 2018 г. те вече ще се състезават при мъже. Никола бе най-малкия във възрастовата си група 12-13 г. момчета и безапелационно спечели златния си медал в ката.
Продължават успехите на мъжката школа със постиженията на сребърните и бронзови медалисти. Сребърните медали спечелиха Константин Василев санбон кумите 8 г., Петър Станчев шотокан ката 8 г., Петър Радоловски шотокан ката 11 г., Ивайло Боев шобу кумите 17 г. и Сашо Ненков шобу кумите 17 г. Константин е и бронзов медалист в ката.
Бронзовите медали са притежание на Васил Брайков 13 г. шобу кумите, Борислав Начев 14 г. шобу кумите и Станислав Добрев 15 г. шобу кумите.
На пето място при мъже се класираха Георги Борисов и Калин Стефанов – и двамата дванадесетокласници от Спортното училище.
Не на последно място с отлично представяне са отборите на клуба в дисциплината шобу кумите отборно. Четири от 7-те отбора са с медали.


Златен медал девойки до 15 г., две вицерепубликански титли -за отборите на младежи 16-20 г. в състав Марк, Ивайло, Тодор и отбора младежи + девойки ( микс ) 16-20 г. в състав Марк, Ивайло, Тодор, Георги Борисов, Ива Кръстева, Петя Николова и Диана Каменова , и един бронз на юноши + девойки ( микс) 12-15 г. в състав Мирела, Борислав, Елка, Венелин Ангелов, Габриел Рупчански, Никола Чонов и Цветомир Симеонов. Една малка част от състезателите на клуба са без отличия, но въпреки това се състезаваха достойно.
„Цифрите сами говорят за нас-безапелационни сме! – каза старши треньора Милена Кирниколова. Плевен отново доказа, че е класа над голяма част от клубовете по шотокан карате в България. Ние достойто заехме 2-рото място в крайното комплексно класиране на всички клубове с 38 медала от 44 състезатели. Поклон на всички наши състезатели за борбения дух и издигане авторитета на клуба, който те тази година достойно защитиха. Благодарности и на родителите, които всеотдайно съдействаха за гладкото протичане на подготовката и участието на нашите състезатели. Продължаваме напред в програмата за тази година с участие в Европейското първенство и купа по Шотокан карате-до, което ще се проведе на 5-7 май 2017 г. в Сърбия.”

#тагове:

НАЙ-НОВИ: