Бира и уиски се леят на корем в Деня на Свети Патрик (видео)

17.03.2017 7:45

17.03.patrick

Денят на Свети Патрик е културен и религиозен празник, отбелязван на 17 март. Днес той е превърнат в празник на ирландците и ирландската култура по света. През последните години празникът се чества и в България. У нас той не е официален, но нароилите се ирландски пъбове го промотират доста усилено. Младите хора го харесват, може би и защото той включва пиене на ирландска бира и уиски, а повечето клубове у нас започнаха още в петък да го отбелязват.
Традиционен символ на Деня е детелината, която е емблема на Ирландия. Според една от легендите Свети Патрик използвал трилистна детелина в проповедите си, за да обясни триединството на Отец, Син и Свети дух. Денят на честванията на светията е белязан почти изцяло в зелено – хората носят зелени дрехи, ядат зелена храна и дори пият от прочутата зелена бира, за да отбележат значимостта на символа на детелината. Един от популярните ирландски тостове в чест на Св. Патрик гласи: “Нека покривът над нас никога не падне и нека ние, приятелите, под него никога не поддадем!“.
В САЩ за първи път денят на Св. Патрик е отбелязан в Бостън през 1737 г. Днес около 34 милиона американци се гордеят с ирландския произход на прадедите си. В Ирландия датата се отбелязва масово с паради, благотворителни акции и с много бира, оцветена в зелено. Най-големите чествания на празника стават в Дъблин, където всяка година се събират стотици хиляди хора. В Чикаго реката с часове стои зелена, а Ню Йорк събира най-многочислени тълпи, отбелязващи заслугите на Св. Патрик в християнската история. В Южното полукълбо най-големи празненства има в Сидни, Австралия.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: