Плевенска филхармония отбелязва с концерт юбилея на пианиста и композитор Йовчо Крушев

16.03.2017 6:52

Днес, 16 март, от 19.00 часа в зала „Катя Попова“ Плевенска филхармония под диригентството на Деян Павлов ще отбележи предстоящия юбилей на големия български пианист и композитор – Йовчо Крушев. Заедно с него в концерта ще бъде солистка и прекрасното сопрано – Цветана Бандаловска. Участва и ОХ „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева.

Проф. Йовчо Крушев концертира от 16-годишна възраст в цяла Европа, Азия, Африка. Бил е гост-солист на всички български оркестри, както и на авторитетни симфонични състави в чужбина. Репертоарът му включва огромен брой клавирни концерти, солови и камерни творби. Осъществил е десетки премиери на произведения от български композитори, както и редица записи за фонда на БНР.
Проф. Крушев има богата колекция от награди – „Кристална лира” и „Златна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци, „Золотая муза” – за принос в популяризирането на руската музика в България, Специална награда на Салона на изкуствата в НДК за интегралното изпълнение на камерните творби на С. Рахманинов. През 2009 г. е награден с най-високата степен на орден „Св. Св. Кирил и Методий” – огърлие за изключителен принос към българската култура.
Активната си дейност на изпълнител, композитор и педагог съчетава със сериозни занимания с У-шу – китайска система за духовно и физическо самоусъвършенстване, възникнала преди около 3000 години. Благодарение на неговия пример и усилия от десетина години тази система замества обучението по физическо възпитание в Националната музикална академия. Това е и четвъртият предмет, който преподавa.
Творческата му дейност, включва още участия в наши и международни музикални фестивали, ансамблово музициране с видни наши инструменталисти, с български и чуждестранни диригенти, участия в жури, първи изпълнения в България, редакционна дейност, издания на негови произведения, някои от които са включени в учебните помагала на Музикалната академия или са задължителни пиеси на конкурси за млади инструменталисти. Крушев е писал музика към театрални спектакли, участвал е в съвместни рецитали с видни наши поети и актьори, често излиза с публикации на страниците на някои наши ежедневници, занимава се с благотворителност.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: