Мартин Димитров: „Нова Република“ ще е приятната изненада на тези избори

16.03.2017 13:26

– Г-н Димитров, каква е вашата оценка за кампанията на „Нова Република“ в Плевенска област седмица преди парламентарните избори?

– Макар че започнахме късно, усещам сериозна положителна енергия. Вчера (бел. ред. в сряда) имахме срещи в Ралево и Николаево, на които дойдоха много хора, а след това посетихме Червен бряг, където ни посрещнаха над 100 човека. В Плевен съм подкрепял и правил кампании и преди и знам, че тук е налице положителна енергия, защото хората търсят алтернатива. Не им харесва нито ГЕРБ, нито БСП, а искат нещо различно, демократично и принципно и това е „Нова Република“. Затова смятам, че ще получим доста добър резултат в областта.

– Какви са проблемите, за които най-често споделят с вас жителите на Плевенска област?

– Хората поставят на първо място темата за пенсиите – това е най-масовият въпрос, заедно с работните места и доходите и с пълно основание. От своя страна, аз им казвам, че за да има увеличение, трябва първо да намалим кражбите, да изградим магистрала „Хемус“, за да дойдат и инвеститорите. Просто в България се краде прекалено много, като по този повод на всички давам пример с румънския модел. При съседите има Прокуратура, която се занимава с корупцията във висшите етажи на властта, има политици, вкарани в затвора и това е нещото, което задължително трябва да приложим в България. Само така можем да имаме по-високи пенсии и заплати.

На следващо място често ми се поставят въпроси от хора със земи в „Натура“, които реално не могат да ползват. В селата в Плевенска област това е сериозен проблем, защото заради него жителите на селата не могат да си осигурят дърва за отопление през зимата и искат компенсация, затова че не могат да си ползват горите. Поставял съм този въпрос няколко пъти пред миналия кабинет. Тогава той така или иначе не получи решение, но смятам да продължа, защото видях за колко много хора това е сериозен проблем.

– Успяха ли, според вас, хората да припознаят „Нова Република“ и да се ориентират?

– Не напълно, но вече имаме данни за подобряване на ориентацията. Нашият вот расте сериозно в София и Пловдив, а за Плевен имам такова усещане макар и да не разполагам с конкретни данни. Все още има нужда да информираме хората. Те трябва да знаят, че в Реформаторския блок останаха Кунева и Лукарски, взеха Светослав Витков и Румен Йончев, който първо беше от БСП, после от партията на Бареков и гласува за Пеевски. Тоест, българите трябва да направят ясното разграничение между нас и РБ-3, както го наричаме. За съжаление, тези хора са готови на всичко за властта, което е сериозна грешка в политиката.

– Разрушени ли са мостовете между вас и Реформаторския блок или на един по-късен етап може да работите съвместно?

– Хората, които ме познават, знаят, че винаги съм бил за обединено, но не и подчинено дясно, на което ГЕРБ да казва какво да прави. А Реформаторският блок се превърна точно в това. Смятам, че няма какво да правим с тези хора.Разделението е категорично и това трябва да се знае.

– А Христо Иванов и „Да, България“?

– С Христо Иванов говорихме за общо явяване на изборите може би повече от година. В последния момент той реши да се явява сам, което между другото забави и стартирането на проекта „Нова Република“. Не разбирам защо го направи. Нашата ръка беше протегната към него искрено и без условия и това беше казано на поредица от срещи. Иванов носи отговорност за това, защото след изборите хората ще го питат защо е решил така, но след като влезем в Парламента, в което съм убеден, аз ще съм от тези, които отново ще му подадат ръка, въпреки всичко.

– Какъв, според вас, е най-реалистичният формат на следващия кабинет?

– Никак не е невъзможно съставянето на кабинет БСП-ГЕРБ. Ще ви припомня, че през 2014-а първото правителство, което ГЕРБ предложи, бе на БСП. Знам това, тъй като бях тогава в Парламента, а имам и писмено доказателство. На конгреса на БСП Михаил Миков каза, че ГЕРБ е предлагала коалиция, но той е отказал, като направи това признание не за друго, а за да обърне внимание как той е отказал, но Корнелия Нинова няма да го направи. Така че, правителство БСП-ГЕРБ се готви, макар че те няма да го представят като политически, а като експертен кабинет. Специално за вашата медия ще споделя нещо, което не съм казвал досега. Допускам вариант сегашният служебен кабинет да остане, като експертен при управление БСП-ГЕРБ, ако не с всички министри, то поне с повечето от тях. Замислете се какво е общото между ГЕРБ и БСП – НДСВ. А кабинетът в момента изглежда точно, като НДСВ.

– А къде ще бъде мястото на „Нова Република“ при една такава конфигурация?

– Ние ще бъдем тези, които казват истината, борят се за справедливи каузи, написват и внасят законопроекта за съдебна реформа. Знаете, че с колегите Петър Славов и Методи Андреев внесохме около 100 законопроекта на първо и второ четене, като 60% от тях не бяха приети, но ние ще ги внесем отново. Ще бъдем активните работещи хора, които защитават гражданина и малкия бизнес от картелите и монополите. Това ще бъде нашата роля в следващия Парламент.

– Ще ви върна на темата за правосъдието и реформите в Румъния. Смятате ли, че румънският модел е приложим за нашите условия и няма ли опасност да станем свидетели на поредната „копи – пейст“ политика, заимствана от друга страна, но неподходяща за българската реалност?

– Без съмнение, трябва да има напасване. Нищо не е директно приложимо и не може да бъде използвано по същия начин. Но генералната идея да има заместник-главен прокурор, който да отговаря за битката с корупцията по високите етажи на властта, трябва да бъде приложена, тъй като тя е без алтернатива. Инвеститорите вече бягат от България, защото ги е страх да не им откраднат фирмата, да не ги рекетират и изнудват. Казвали са ми го много хора. Така че, без правосъдна реформа няма да има инвеститори, добре платени работни места и няма да се случи развитието, което искаме. Между другото, България е единствената страна в Европейския съюз, която не забогатя за 10 години, именно заради проблемите с корупцията и правосъдието. Шанс нещата да се оправят има, но за да се случи това, ГЕРБ и БСП трябва да останат извън властта. Видяхме какво направиха за 10 години управление – нищо, но от сърце. Нужен е нов модел и затова създадохме „Нова Република“.

– Трябва ли национализмът да е част от новия модел на фона на ситуацията в световен мащаб?

– Лично за мен е важен патриотизмът – да защитаваш българщината и българското. Защото голяма част от тези, които в България се наричат националисти, говорят повече за Русия, отколкото за България. Тоест, те са в много по-голяма степен руски националисти, отколкото български. Както и на БСП, основният проблем на тези хора са санкциите срещу Русия. Това е недопустимо. Ние трябва да гледаме българските проблеми. Изключително опасно е, че има хора, които работят за трети страни, а не за България.

– Не мога да не ви попитам и за вашия коментар по темата с отец Паоло Кортези, по която „Нова Република“ заяви категоричната си позиция.

– Не може човек, който е посветил живота си на това да прави Белене и България по-добро място за живеене, да бъде изгонен по този начин от хора, увити в руски знамена. Според мен, просто търсеха причина да отстранят отец Паоло, тъй като той искаше да прави Мемориал на жертвите на комунизма. Това е една страхотна кауза на чужденец, който иска доброто на България и ние ще я продължим. Ще работим за нея, а и вярваме, че отец Кортези ще се върне в България.

– Какво предстои за „Нова Република“ през оставащата една седмица до изборите?

– Тъй като над нас има медийно затъмнение, работим по алтернативни подходи. Нашата алтернативна „Нова Панорама“, например, достигна 300 000 гледания. Издадохме вестник в над милионен тираж, с което търсим информиране на хората. И в следващите дни ще заложим на този подход, за да могат повече хора да разберат кой къде е и какво е „Нова Република“.

– Вашата прогноза за представянето на „Нова Република“ на изборите?

– Мога само да кажа, че ще бъдем приятната изненада и много социолози ще трябва да изядат дипломите си след 26 март.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: