Д-р Калин Поповски за Плевен, Северозапада, България и Патриотичната вълна

16.03.2017 18:46

Кандидатът за народен представител Калин Николов Поповски e потомствен лекар, акушер-гинеколог с 25 годишна практика. Роден e 1965г. в гр. София, в семейството на баща – Никола Поповски, лекар акушер-гинеколог, и майка – Катя Поповска, акушерка.
Завършил е с отличен успех начално и основно образование в СОУ „Иван Вазов“ – гр. Плевен, след което завършва средно образование отново с отличие в ЕСПУ „Анастасия Димитрова“- гр. Плевен. През 1982- 1988 г. завършва висше образование в Медицински университет – гр. Плевен. Военна служба отбива в медицински отдел на АСШВСМ „Чавдар“ / ЦСКА/ като лекар.


През 1990 г. започва работа като участъков лекар в село Садовец и специализация по акушерство и гинекология в университетска болница – гр. Плевен, а през 1996 г. придобива специалност по акушерство и гинекология в МУ- гр. София. От тогава до сега работи в университетска болница- гр. Плевен. В момента е председател на Съвета на директорите ма УМБАЛ „ Георги Странски „ – гр. Плевен, като едновременно е и началник на отделение по обща и оперативна гинекология.
Политическата си и обществена дейност започва през 2000 г. като член на ВМРО, какъвто е и в момента . През 2003 г. е избран за общински съветник и става председател на комисията по „Здравеопазване и социални дейности“. В настоящия мандат отново е общински съветник и председател на същата комисия. В момента също е и зам. председател на Общинския съвет в Плевен. Същевременно е областен председател на ВМРО за област Плевен.
Семеен е. Съпругата му Анелия Поповска също е лекар – интернист- токсиколог. Има син Никола – също лекар акушер-гинеколо, асистент към Медицински университет – Плевен.

КАК ЩЕ ОБЯСНИТЕ ПАТРИОТИЧНАТА ВЪЛНА В ЕВРОПА И В БЪЛГАРИЯ ?
Според мен Патриотичната вълна в България се увеличава в последните години, защото трите партии в коалицията „Обединени патриоти“ поставят актуалните проблеми на обществото без политическа окраска. В най- новата ни история се изредиха 16 правителства, без нашето пряко патриотично участие в управлението. Резултата всички го знаем… Най- бедна държава в Европа с най-ниски доходи, най-ниски пенсии, най- ниска раждаемост и най-висока смъртност.
В международен план се вижда как либералните правителства на западноевропейските държави доведоха до милиони нелегални имигранти, които променят облика на християнска Европа. Това са хора със нисък социално-битов и интелектуален статус, които не искат да се интегрират, а да налагат своята религия и начин на живот, неспазвайки законите и морала на старата Европа. Всичко това накара хората да търсят нас като автентичните представители на старите християнски ценности и консерватизъм. Хората се обръщат към нас с надеждата да спасят своите национална идентичност и религия. Те търсят в нас сигурност и бъдеще. Ето това е моето обяснение за небивалия електорален ръст на патриотичните сили в България и в цяла Европа, а дори и в Америка. Всички видяхме, как Доналд Тръмп призова американците да върнат Америка на американците и каква подкрепа получи той от тях – бе избран убедително. Всички станахме свидетели на „Брекзит- а“, на последните избори в Холандия и кампанията на националистите във Франция и феноменалните резултатите, които постига Льо Пен. Всичко това показва, че хората, нормалните, обикновените хора се обръщат към националното и национално-отговорните партии. Това е така, защото всички ние усещаме , че в управлението на Европа има нещо сбъркано и нередно. Точно поради това ние съвсем естествено набираме електорален ръст от привърженици, недоволни от случващото се. Хората се страхуват и недоволстват от това, което им предлагат другите партии на статуквото. Ние сме предвидими и сме алтернатива на статуквото, което в момента плаши хората.
КОИ СА АКЦЕНТИТЕ В ПРОГРАМАТА НА КОАЛИЦИЯ „ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ“ ЗА ИЗБОРИ 2017?
На първо място – увеличение на доходите и най вече държим на това, минималната пенсия да стане 300 лв. Веднага след това и посочваме, откъде ще дойдат финансовите средства, за да стане това реалност – от отмяната на програмата за санирането, която вече глътна 1 милиард лева , а праз тази година са предвидени още 2 милиарда лева. Считаме , че българските пенсионери са по-голям приоритет от няколко блока в няколко града. Саниране в селата пък не е предвидено …
Друг източник на средства ще дойде от редуцирането на нереално високата бройка на хора с инвалидни пенсии . През 1990 г. в почти 9 млн. България те са 150 хил. души, а през 2016 г. в 7 милионна България вече са 988 хил. души. Това е ръст от около 600 % . Тук става въпрос за корупционни практики, които ние ще пресечем, и тези средства, които изтичат чрез такива фалшиви пенсии, ще останат в бюджета.
Друг акцент от нашата управленска програма е засилване на полицейското присъствие в малките населени места и намаляване на битовата престъпност. Както виждате, в момента всички партии приемат тези наши идеи и заимстват от нас, но ние няма да се сърдим и искаме авторски права, защото това ще е от полза за всички.
По наше предложение се изгради защитната стена на границата с Турция. Сега вече предлагаме тя да бъде охранявана от армията, което и вече е факт. Имаме твърда позиция по отношения на имигрантите , които нямат място в България. Общоизвестно е позицията и на нашият съпартиец, кмета на Елин Пелин, по този въпрос. Ние твърдо стоим зад него като политическа сила и като граждани и данъкоплатци.

КОМПРОМИСИТЕ, КОИТО МОЖЕТЕ И НЕ МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ ПРИ УЧАСТИЕТО ВИ В ЕДНО БЪДЕЩО ПРАВИТЕЛСТВО?
Компромисите по основните пунктове, които не бихме могли да направим в следващото правителство, се видяха и са видни от доста време и най- вече по времето на политическата и парламентарна криза, настъпила след президентските избори. Ние твърдо заявихме нашите позиции, които не търпят компромиси, а тях вече изброих в предходният въпрос. И в краткост това са – минимална пенсия 300 лв., борба с битовата престъпност, борба с фалшивите инвалидни пенсии и недопускане на имигранти в България. Също така ще настояваме за премахване на делегираните бюджети в средното образование, които не доведоха до нищо добро, а напротив – до огромно недоволство.
РЕГИОНАЛНИТЕ ПРИОРИТЕТИ НА КОАЛИЦИЯТА ЗА ПЛЕВЕНСКА ОБЛАСТ? АНГАЖИМЕНТИТЕ, КОИТО ПОЕМАТЕ ЗА ПЛЕВЕН И РЕГИОНА?
На първо място е доизграждане на автомагистрала „ Хемус“. Това е жизнено важно за инвестиционния климат на Северна България, а и за живота на шофьорите на МПС по сегашния окаян път. Северняците имат право на нормални пътни артерии. Те не са по-различни от хората в Южна България, където досегашните правителства струпаха всички проекти и средства за пътни комуникации. Там са автомагистралите „ Тракия“, „Струма“, „ Марица“, а какво има в Северна България – нищо, окаяни пътища. Ще искаме специално отношение към Северозапада, към който бяха причислени и Плевен, и Ловеч. Ние сме част от Северозападния район за планиране със седалище Видин…
Твърдо ще държим и настояваме за довършване на АЕЦ- Белен с 2 реактора, но това трябва да стане с чуждестранен инвеститор, без ангажименти на държавата и бюджета. Считам, че този проект ще даде голям тласък на нашия регион в всякакво отношение – икономическо, социално и т.н.
Друг наш ангажимент е да подкрепим разкриването на нов факултет по стоматология към Медицинския университет. Това също ще ни донесе икономически, образователни, научни и културни резултати и приноси.
И не на последно място, искам да кажа, че вече водим разговори с голям български университет за разкриване на негови структури в нашия град. По този начин Плевен ще стане един наистина университетски център, каквито са другите големи областни центрове. А най- хубавото е, че ще задържим и младите ни съграждани в Плевен, като привлечем младежи и от други места. По този начин ще спрем вътрешната миграция на нашите млади съграждани към София, Пловдив, Варна и Бургас, а и емиграцията.

КАКВО СЕ НАПРАВИ ЗА ДОБРО И КАКВО ЗА ЛОШО В БЪЛГАРСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ?
Медицинския университет Плевен се наложи като един от водещите в страната. Той постоянно разширява своите специалности. По този начин в града постоянно има специалисти с медицинско образование на европейско ниво. Нещо повече, ние изнасяме интелектуален продукт обучавайки голяма група студенти- медици от чужбина. Това е една директна инвестиция в нашият град . Плевен се оформи като медицински център на Северна България. Университетската болница е най-голямата в Северна България и втора по големина в страната след Пловдивската.
Печално известно е, че в национален мащаб бюджетът на здравната каса е крайно недостатъчен за качествено здравеопазване, поради факта, че разполага с едва половината сума за годишен разход. Това налага доплащане за част от болничните и доболнични медицински дейности – изкуствени стави, хирургични платна и т.н. Този дефицит се оформя поради това, че от 2, 5 млн. работещи в страната 1 млн. души не плащат здравни осигуровки, а ползват медицински услуги през спешните звена. А пък републиканския бюджет не превежда пълните здравни осигуровки към бюджета на НЗОК – на децата до 18 г., държавните служители, армия , полиция и пенсионери. При настоящата здравно-осигурителна система на солидарен принцип всички български граждани трябва да плащат здравни осигуровки, а националният бюджет да заплаща пълния размер на гореизброените му задължения.
КАК ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖИ РЕФОРМАТА С ОГЛЕД НА ДЕМОГРАФСКАТА КРИЗА, БЕДНОСТТА, ЛОШОТО ЗДРАВОСЛОВНО СЪСТОЯНИЕ НА НАЦИЯТА?
Детските надбавки за първо и второ дете трябва да бъдат еднакви за всички български граждани, независимо от дохода им, а от трето дете нагоре да се стимулират само семействата с минимум средно образование и на двамата родители. Също така смятаме да работим в посока и на създаване на условия да се заселват тук трайно етническите българите от чужбина – Молдова, Бесарабия, Македония и др. По-горе споменахме, и че имаме намерение да задържим младите хора чрез качествено висше образование, добри условия за живот и повишени доходи.
Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: