Цезарово сечение или нормално вагинално раждане – какво трябва да знаят бъдещите мами

15.03.2017 10:58

Съвременната жена в повечето случаи желае да участва активно при вземане на решение относно начина на предстоящото ѝ раждане, затова е изключително важно тя да бъде запозната възможно най-изчерпателно за предимствата и недостатъците както на асистираното раждане чрез цезарово сечение, така и на вагиналното раждане (по естествен път), смята д-р П. Партенов, акушер-гинеколог, Началник на Клиника по акушерство към МБАЛ „Света Марина“-Плевен.
Той представя обобщени по-важните аспекти на двата вида родоразрешаване за информация на бъдещите майки.

Цезаровото сечение (ЦС), по-известно като „секцио“, представлява евакуация на плода и придатъците му през разрез на предна коремна стена и матката. През последните години броят на ражданията чрез ЦС значително нараства в световен мащаб. Много от тези операции са направени по медицински показания, но статистическите данни сочат, че половината от ЦС са направени на базата на избор.
Причини за увеличаване на ЦС
Причините за увеличаване честотата на ЦС се дължат главно на подобрената техника и сигурност на операцията през последните 20-30 години, както и на редица други фактори, сред които:
– намалената раждаемост като трайна тенденция; анатомични промени на женския таз (рентгенологично доказани) – показват напречно стеснение на таза, което оказва неблагоприятно влияние върху хода на раждането; асистирана репродукция и, не на последно място – желанието на бременната жена

Предимства на раждането чрез цезарово сечение:
– Този метод е смятан за по-удобен за жената – планира се предварително, продължава средно между 60 и 90 мин., провежда се обикновено в дневните часове от денонощието, намалява стреса от очакването на раждане по естествен начин и съпътстващите го възможни „изненади“

– избягва се риска от инконтиненция (подмокряне, изпускане на капки урина) в следствие на травма на мекия родов канал. Проучване показва, че рискът от инконтиненция при жени с вагинално раждане е с около 2.5 пъти по-висок

– липса на риск от недостатъчен кислород към бебето по време на раждане
– липса на риск за травма на бебето

-плодът се предпазва от допълнително инфектиране от мекия родилен канал

– по-добри възможности за непосредствен терапевтичен контрол на матката и отделянето на плацентата


Наред с изброените предимства раждането чрез ЦС крие и своите рискове, асоциирани с коремните операции, като, например, по-голяма кръвозагуба в сравнение с вагиналното раждане; възможни възпаления на коремната кухина; макар и минимален, но съществува риск от увреждане на червата или на пикочния мехур; по-често при този вид раждане се налага профилактичното прилагане на антибиотици; възможно е събирането на кръв в коремната стена или кухина, което налага повторно отваряне на корема.
– в редки случаи е възможна контузия на бебето докато лекарят прави разрез на матката
– минимален риск, но е възможен – при грешен термин – от по-рано родоразрешение

НОРМАЛНО ВАГИНАЛНО РАЖДАНЕ

Раждането е спонтанен физиологичен процес. В резултат на маточни контракции, разширяване на маточната шийка и волеви напъни се експулсира плодът и придатъците му през родилния канал.
Предимства на този вид раждане
– понижен риск от инфекция, кръвоизлив
– нисък риск от дихателни проблеми при бебето
– по-кратък болничен престой
– по-ефективно кърмене

Недостатъци
– страх от раждането и болката
– недостиг на кислород към бебето по време на раждане
– риск от разкъсване на мекия родилен канал и перинеум
– възможност за допълнителна травма на бебето по време на раждане
– вагинален пролапс след раждане (матка, пикочен мехур)
– непредвидени усложнения – кръвоизлив и др.

В заключение може да се каже, че всеки метод има своите предимства, недостатъци и рискове, но когато раждането се осъществява от опитен екип от специалисти, в професионална среда и с налична съвременна апаратура, рисковете за майката и бебето са минимални.
Контакти на Клиника по акушерство към
МБАЛ „Света Марина“-Плевен:

Адрес:
гр. Плевен,
ул. „Гео Милев“ №14 (недалеч от ДНА, срещу бившия Профсъюзен дом)
е-мейл: [email protected]
Тел: 064/ 800 292; 064/ 800 417

#тагове:

НАЙ-НОВИ: