20 млади специалисти усвояваха в Плевен най-актуалните техники в областта на артоскопската хирургия на колянната става

14.03.2017 9:06

На 10-ти и 11-ти март в Ендоскопския Център към Медицински Универсистет Плевен се проведе, за трета поредна година, Курс по Колянна Хирургия. Събитието бе организирано от Българска Асоциация по Артроскопия и Спортна Травматология (БААСТ) под патронажа на Европейската Асоциация по Спортна Травматология, Колянна Хирургия и Артроскопия (ESSKA).


20 млади хирурзи от България имаха рядката възможност да придобият опит в практична среда от утвърдени хирурзи в страната и Европа. Тематиката на събитието бе артоскопската хирургия на колянната става – патология, засягаща млади и активни пациенти, често активно спортуващи и професионални спортисти, преследващи високи постижения. Курсистите имаха възможността да усвоят най-актуалните хирургични техники в областта и да придобият практичен опит в работата с модерна ендоскопска апаратура във високотехнологичната среда на МУ – Плевен.


Специални гости на събитието от страна на Европейската Асоциация по Спортна Травматология, Колянна Хирургия и Артроскопия (ESSKA) бяха д-р Nikica Drabos от Загреб, Хърватска – носител на патенти за изобретяване на нов метод за лечение на увредата на предната кръстна връзка и дългогодишен член на най-престижните европейски професионални организации и д-р Bogdan Ambrozic от Валдолтра, Словения – участник в остеотомната комисия на ESSKA, автор и съавтор на над 90 публикации и научни трудове в областта на артоскопската хирургия.


Чуждестранните гости демонстрираха завидни практични умения и теоритични знания с българските си колеги в рамките на курса и щедро споделиха опита си с нашите хирурзи.
На участниците бе предоставена и възможността да участват в дискусионни групи, където се представиха заплетени клинични случаи от практиката на лекторите и се обсъдиха най-актуалните подходи за решаването им.


Организаторите на събитието от БААСТ дадоха заявка инициативата да бъде продължена в следващите години, а форматът да бъде разширен и допълнен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: