Учение за преодоляване последствията от тежко земетресение ще се проведе днес в Плевен

14.03.2017 7:19

Общинско учение на тема „Дейност на Щаба за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия, органите за управление и силите на Единната спасителна система /ЕСС/ при възникване на земетресение и тежък железопътен инцидент с товарна композиция, превозваща опасни вещества и материали, на територията на община Плевен” ще се проведе днес, 14 март.
В хода на учението трябва да бъде преодоляна следната обстановка: усетено силно земетресение в 09.00 часа същия ден на територията на община Плевен, в резултат на което са повредени и разрушени жилищни и обществени сгради в много от населените места, сериозно засегнати са електропреносната и ВиК-мрежата. Няма данни за загинали хора, но са постъпили множество сигнали за тежко пострадали. Най-тежка е ситуацията в град Плевен, където се е активизирало свлачище в района на улиците „Цар Самуил”, „Т. Табаков”, „Бяло море” и „Дряново”, вблизост до НУ „Единство”. Там са срутени жилищни сгради и има съмнения за затрупани хора.
От земетресението е засегната и административната сграда на Общината, където са се срутили част от вътрешните стълби между 3 и 4 етажи, както и източната част на покрива. На четвъртия етаж е възникнал пожар и има блокирани служители, които не могат да се евакуират.
Същия ден в Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” постъпва сигнал за възникнал в района на железопътна гара Плевен-запад /Стара гара/ инцидент с товарна композиция, превозваща опасни вещества и материали. По първоначални данни са дерайлирали цистерни с петролни продукти, някои от които са с пробойни. Възникнал е пожар, граждани са тежко пострадали. В района на катастрофата се наблюдава формиране на облак, който под въздействие на вятъра започва да се придвижва към жк „Сторгозия”.
Ръководител на учението е кметът Георг Спартански. В учението ще участват Щабът за изпълнение на общинския план за защита при бедствия и аварии, доброволното формирование, служители и инженерна и спасителна техника на Община Плевен; представители на: Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”; ОД на МВР; Центъра за спешна медицинска помощ; ОС на БЧК; Военно формирование 22160; „ЧЕЗ разпределение България” – направление Плевен; ВиК; Областно пътно управление; Национална компания „Железопътна инфраструктура”; РИОСВ; „Геозащита”; учебните заведения „Ст. Заимов”, „Н. Й. Вапцаров”; ДГ „Незабравка”.
Във връзка с учението със Заповед на кмета Георг Спартански /№ РД-10-462/08.03.2017 г./ се ограничава движението на МПС на 14.03. за времето от 08.00 до 12.00 часа по ул. „Бяло море” в отсечката между ул. „Драгоман” и кръстовището на ул. „Емине” и ул. „Тодор Табаков”. В забранения участък ще се допуска преминаването единствено на автомобили на ЦСМП, ПБЗН, МВР и МО.
На 14.03. се забранява спирането и паркирането на МПС на общинския паркинг при административната сграда на Община Плевен за времето от 09.00 до 11.00 часа. Същия ден се забранява спирането и паркирането на МПС на ул. „Бяло море” в участъка пред НУ „Единство” от 08.00 до 12.00 часа.
По повод изпълнението на мероприятията, свързани с учението, служителите от сградата на Общината на пл. „Възраждане” № 2 няма да работят от 09.00 до 11.00 часа на 14 март. Центърът за административно обслужване, отдел „Гражданска регистрация” и общинската дирекция „Приходи от местни данъци и такси” няма да имат промени в работното време и ще приемат граждани.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: