Ивайло Калфин в Плевен: Безплатните детски градини не са мит

14.03.2017 18:01

„Темата, свързана с работещите бедни, е проблем, тази с безработните – също. Аз не съм съгласен, че само със създаване на работни места ние ще решим проблема с безработицата. Доказателство е това, което виждате в туристическия бизнес, който и сега настоява за внос на нови работници, и то за нискоквалифицирана работа, вместо да се подготвят и наемат български такива”. Това заяви Ивайло Калфин по време на срещата си с работодателски и синдикални организации в Плевен днес. Според него, процесът на внасяне на чужди работници трябва да бъде ограничен. „Истинският проблем е, че в България има хора с много ниско образование и неграмотност, които трудно биха могли да бъдат наети на работа. Така че, колкото и да се създават работни места, не можем да допускаме една група български граждани да бъдат изключени от обществото. Трябва да се каже, че те са изключени по собствено желание”, категоричен бе той. И припомни, че училището е достъпно, детските градини –също. „Ние затова говорим да безплатни детски градини. Те в първите години дават предпоставки един млад човек да се развива. Това не струва толкова много на държавата. Затова говорим за въвеждане на професионално обучение и говорим за увеличаване на доходите”, поясни Калфин.


„Ако има 40 хиляди души, които излизат от България годишно, това са хора, които отиват да работят в чужбина. Само в Гърция на сезонна работа има 80 хиляди българи. Вместо да търсим украински и молдовски работници у нас в туризма, ако се осигури по-дълга заетост и високи доходи, българите ще остават тук. С помощта на държавата е необходима да се вдигнат доходите, иначе няма да стане”, категоричен бе Ивайло Калфин. „Трябва да се преосмисли изобщо социалната система в България, за да се знае, че човек, когато има нужда, той ще получи съответната помощ. Социалната система на първо място трябва да е справедлива”, заяви още бившият социален министър. По думите му е наложително да се търсят възможности за увеличаване доходите от пенсии. Знаете, че нивото на минималната заплата и пенсиите се увеличи и това беше нашето условие за влизане в управлението на последното правителство, припомни Ивайло Калфин.
Според него е необходимо да се извърши реформата при болничното осигуряване. „Ако има някъде в момента източване на системата на НОИ, то е свързано със злоупотреба с болнични. Тук трябва да се направят стъпки, но не да се засегнат хората, които наистина имат нужда, а да се заздрави системата и да не се злоупотребява”, поясни Ивайло Калфин.


По повод предстоящите парламентарни избори Калфин сподели, че общата политическа среда е притеснителна в момента. Според него масово се опитват да наложат двуполюсния модел, в който има две партии и това е най-деструктивният период за България. „Ние сме притеснени, че в момента идеята е да се възроди този вреден за страната модел. И на едните, и на другите ще се наложи да правят коалиции. При наличието на няколко партии в парламента трябва да се направят компромиси в името на националния интерес. Затова ние от коалиция „АБВ – Движение 21” ще бъдем разумът в следващото народно събрание, за да не правят избори на три месеца, защото на някого не му харесва резултата”, категоричен бе Ивайло Калфин.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: