Протест в защита на отец Кортези се провежда днес пред Президентството

12.03.2017 12:16

Протест в защита на отец Паоло Кортези, епархийски католически свещеник на Белене, се провежда в момента пред Президентството в София.

Събитието се организира във „Фейсбук“ от Движение Обществен натиск. Те наричат духовника апостол на българската памет за зверствата на комунистите по време на тоталитарния режим в лагера „Белене“.

Ще припомним, че в петък отец Кортези обяви чрез личния си профил във Фейсбук, че напуска Белене и България. Това става броени дни след като той заяви, че католическата църква в крайдунавския град ще подслони семейство сирийски бежанци. Този акт доведе до недоволство в Белене, а сирийците сами отказаха помощта.

„Нека заедно да подкрепим и защитим този изключителен човек отец Паоло Кортези, който за няколко години в България се прояви като истински духовен водач на хората, без значение от тяхната религия и етнос. Събуди и българската памет за жертвите на комунизма и ни показа на дело какво означава човешка и християнска любов към различните хора, към слабите, към беззащитните, към бедните и страдащите.
Нека този митинг бъде знак към хората от Европа и света, че в България има будно гражданско общество, което категорично се противопоставя на опитите страната ни да бъде потопена и удавена в блатото на омразата.
Нека заедно се обърнем и към президента на Републиката с настояване незабавно да направи Обръщение към нацията и в него като държавен глава да подкрепи отец Кортези и да осъди проявите на нацизъм и ксенофобия като използва цялата си дадена от Конституцията власт, за да пресече противозаконните действия на кметове и общински съветници из страната”, казват в призива си от Движение Обществен натиск.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: