Кметът и областният управител уважиха изложба с реликви от фонда на РВИМ – Плевен в Дома на Москва в София

08.03.2017 15:22

Изложба, посветена на 139 години от Освобождението на България от турско робство, бе представена в Дома на Москва в София. Тя беше открита от домакина г-н Борис Громов, Директор на Московския културно-делови център, който в тържествена атмосфера приветства с добре дошли всички гости, сред които посланиците на Република Беларус, Боливарска република Венецуела, Държавата Палестина, Руската Федерация и Република Сърбия, Областен управител на Плевен, Кмет на Община Плевен и Директора на Регионален военноисторически музей – Плевен.
В знак на уважение към всички гости и към историческо и културно минало, отчитайки значимостта на тази културна проява слова произнесоха посланикът на Руската Федерация – Н. Пр. г-н Анатолий Макаров, г-н Марио Тодоров – Областен управител на Плевен, г-н Георг Спартански – Кмет на Община Плевен и доц. д-р Милко Аспарухов – Директор на Регионален военно исторически музей – Плевен.
В словото си Областния управител г-н Тодоров подчерта, че целият български и руски народ, заедно чества 139 години от Освобождението на България от турско робство, като свежда глава в знак на благодарност и признателност, отдавайки почит пред паметта на хилядите български опълченци, руски, украински, белоруски и румънски воини, пожертвали живота си за Освобождението на България.
Със изложбата под надслов „Оръжие и униформи от Руско-турската освободителна война 1877-1878 г.” на Регионален Военноисторически музей – Плевен се показаха експонати от богатия фонд на музея – църковна утвар от походната църква на главнокомандващия руската дунавска армия Н.И.В. Велик княз Николай Николаевич, военни униформи, оръжия и графики на Сидония Атанасова, посветени на национално освободителните борби на българския народ и Плевенската епопея 1877 г.
Интересът на всички гости беше голям, а най-голямо внимание предизвика иконата на Великия княз Николай Николаевич – „Св. Великомъченик и лечител Пантелеймон”, подарена му от руския манастир „Св. Пантелеймон” в Атон и поднесена в Сан-Стефано през 1878 г.
Събития като това дават повод да мислим, че докато има какво да показваме от историческото си минало, ще бъде жива и онази историческа памет, с която българинът показва безпримерния героизъм и подвиг на дедите ни – повод за европейско самочувствие и национално достойнство, защото техните усилия са част от усилията на човешкия род за свобода и бъдеще.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: