За първи път в Плевен: Световният шампион Веско Топалов игра шах едновременно с 25 деца (галерия)

04.03.2017 19:13

Като велик ден за плевенския спорт – при това с право, определи днешния 4 март председателят на СКШ „Спартак Плевен XXI“ Петьо Маринов. Повод за думите му стана шахматният сеанс, който световният шампион Веселин Топалов проведе днес с участието на 25 деца от Плевен. На събитието в Актовата зала на Община Плевен присъстваха още президентът на Българската федерация по шах Силвио Данаилов, изпълнителният директор на БФШ Николай Велчев, кметът на Община Плевен Георг Спартански, кандидатът за депутат от листата на Коалиция „БСП за България“ Васил Антонов. Проявата предизвика огромен интерес от страна на шахматната общност в нашия град, събирайки десетки състезатели, ветерани шахматисти и любители.


Веселин Топалов благодари за поканата да гостува в Плевен, като не скри, че идва за първи път в нашия град. Той отбеляза, че Плевен е един от шахматните градове на България, дал на родния шахмат изключителни таланти. Надявам се да успея да дам своя принос за развитието на малките плевенски шахматисти и да им дам кураж да тренират шах, защото това е нещо много полезно, допълни Веско Топалов.

За нас е чест и гордост, че в този град виждаме един огромен интерес към шахмата, а всички знаем, че той е съчетание от спорт, култура, възпитание, образование, наука и изкуство и една от най-красивите игри в хилядолетната история на човечеството. С тези думи се обърна към плевенчани Силвио Данаилов преди старта на шахматния сеанс. Той отбеляза, че проявата е част от инициативите, които Фондация „Веселин Топалов“ организира в подкрепа на млади български таланти. Втората причина с Веско да сме тук е от уважение към нашия много добър приятел Васил Антонов – член на Управителния съвет на БФШ, който е един истински български патриот и човек, чиято помощ винаги е била от огромно значение за Федерацията, каза още Данаилов.

Днес действително е един необикновен ден за Плевен – и то не само в спортно отношение, защото, както споделиха нашите гости, шахът не е само спорт, а една от най-мъдрите игри, в която успяват единици, каза домакинът на инициативата – кметът Георг Спартански. Той не скри гордостта си, че малка страна като България е сред единиците в света, имали световни шампиони по шахмат и за мъже, и за жени в лицето на Веселин Топалов и Антоанета Стефанова. Убеден съм, че тази среща ще е огромен стимул и за малките плевенски шахматисти да продължат се развиват и да славят Плевен и България, каза още Спартански, пожелавайки на всички успешни партии. Своята благодарност за гостуването в Плевен изрази към Силвио Данаилов и Веселин Топалов и водачът на листата на Коалиция „БСП за България“ Васил Антонов. Той благодари и на домакините от Община Плевен за чудесните условия, които предостави за провеждането на сеанса. Много ще се радвам да продължим да изграждаме нови шампиони и по-важното – да учим малките на труд и спорт, отбеляза Антонов.

Именитите гости бяха подготвили за плевенските шахматисти специална изненада – огромна шахматна торта, от която всеки опита след приключването на партията си с Веселин Топалов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: