Състезание-рецитал за изпълнение на родолюбиво стихотворение се проведе в Детска градина „Първи юни“ – Плевен

02.03.2017 15:48

Състезание-рецитал за изпълнение на родолюбиво стихотворение се проведе в Детска градина „Първи юни“, съобщи директорът Александра Иванчева. В него участваха 23 деца от трета и четвърта група. Стихотворенията бяха подбрани от родителите и с тяхна помощ бяха подготвени изпълненията. Бяха поощрени за своето участие най-малките изпълнители: Вяра Фурнигова, 4 г. за стихотворение за Васил Левски, написано от 11-годишната Ванеса Николаева и Виктор Петров, 5 г., който изпълни стихотворението „Аз съм българче“ на Иван Вазов.

Габриел Льотов развълнува всички с дълбокото преживяване, което успя да демонстрира с изпълнението на „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово“, Румен Луканов – с изпълнението на откъс от „Хайдути“ на Христо Ботев. Божидара Борисова също изпълни „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово“. В актьорското майсторство ненадмината бе Далия Пламенова, която изпълни „Моята молитва“ на Христо Ботев.

По детски наивно и трогателно разказа историята за Ботев и неговите четници, пътуващи към българския бряг, Мария Славчева със стихотворението „Радецки“ на Иван Вазов. Представен бе и откъс от поемата „На прощаване“, изпълнен от Александър Събчев. Гергана Семерджиева развълнува със стихотворение от нашата съвременност – „Българио на живи и на мъртви“, на Дамян Дамянов. Кристияна Цанкова се яви, преобразена в национална носия и с реквизит, подходящ за изпълнение на стихотворението „Вятър ечи, Балкан стене“ на Добри Чинтулов. Баладата „Хаджи Димитър“ бе в изпълнение на Ивайло Боромски и Павел Павлов.

За най-вълнуващо изпълнение на стихотворението „Обесването на Васил Левски“ се състезаваха Симеон Вачков, Йоана Миленова, Мишел Огнянова, Елица Ненова. Две момичета участваха в състезанието с изпълнение на прекрасното стихотворение на Младен Исаев „Високи, сини планини“ – Ева Валериева и Аделина Владимирова. Мартин Божинов изпълни стихотворението „Левски“ на Цветан Ангелов, Таня Божидарова – „Родна стряха“ на Ран Босилек.

„Събитието се превърна в празник на „всичко българско и родно“. Децата се вълнуваха и се радваха на нашата радост от техните изпълнения, материализирана в грамоти и похвали. В навечерието на Националния празник на България се събрахме около българското знаме заедно с децата, за да изразим своята почит към нашата национална история и нашата родина“, сподели директорът на ДГ „Първи юни“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: