Румен Петков: Изграждането на нова ядрена мощност в Белене е стратегически въпрос!

01.03.2017 10:10

Водачът на листата на Коалиция „АБВ -Движение 21“ за 15 МИР Плевен Румен Петков за приоритетите в икономиката, образованието, културата и спорта

Г-н Петков, кои са основните приоритети на Коалиция „АБВ -Движение 21“ за Плевен и Плевенски регион?
– Отличителните характеристики на успешния Плевен винаги са били икономика, образование, култура, спорт. Плевен винаги е бил в челото на тези области. След 1999-та Плевен падна под 100 хиляди жители. Ние помним автобусите, които тръгваха към Испания. Затова, като говорим за приоритети, трябва да сме наясноq кое е нужно за Плевен и България. Ние имаме заложени няколко неща, които да бъдат реализирани и е престъпление, че те не са факт досега. Няма да се уморя на обяснявам, че изграждането на нова ядрена мощност в Белене е стратегически въпрос. Ние имаме най-евтиния проект, няма значение кой и какви глупости говори по медиите. Най-евтиния проект с най-висока степен на сигурност. Един път ни осъдиха и всички ние ще платим безумието на БСП и ГЕРБ, конкретно на Сергей Станишев и Бойко Борисов.
– Алтернативата, която предлагате?
– Ако ние стартираме проекта „Белене“ сега, до няколко години ще има въведени блокове в експлоатация. Белене плюс Южен поток – това са 11 хиляди работни места. Кой ги спря? То е ясно. Защо ги спря? Бойко Борисов си го каза – натисна ме държавния секретар на САЩ. Ние или сме територия, в която слугинажа загърбва националния интерес и процъфтява, или сме държава, която се гордее със своята 1300 годишна история, гордее се с това, че е дала кирилицата, и вървим напред, или се съобразяваме с това кой откъде и как ще ни скръцне. Първият стратегически въпрос е енергийния пакет на България. Никой от всички, въргаляли се в правителството от 2008-2009 година не иска да каже всъщност как се развива енергийната ни сигурност.
– Визията Ви за образователната система и перспективите за нея?
– Ако искаме да продължим да бъдем град, който има съществено място и роля в развитието на Централна и Северна България, ние трябва да говорим за развитие на образователната система. На първо място – Медицинския университет в Плевен трябва да бъде укрепван и развиван, с облекчен режим за привличане на чуждестранни студенти. Създаване на условия, с които лекарите да останат в България.
Ние имаме дълбоко погрешна система на доходите. Не може всички да се борят – давай да вдигаме минималната работна заплата, а никой не коментира работните заплати в йерархията след това. Човекът с висше образование, със специализация, взима равнимо на всички останали?! Така не се задържат младите лекари. Ако наблюдаваме, как сестрите и лекарите излизат извън България, накрая ще останем само пациенти, което няма да е никак добре.
Продължавам да не разбирам защо трябваше да се закриват военните училища. Аз съм вносител на законопроект, който беше утвърден от Народното събрание и беше възстановено Военното училище в Долна Митрополия. Един от първите актове на първото правителство на ГЕРБ беше на нова сметка да го закрият. Ще се докараме дотам, да пращаме нашите пилоти на обучение в чужбина….
– Културните институти в Плевен са национални културни институции…
– Ние трябва да кажем, какво искаме за театрите. Филхармонията ни, която препълва зали, трябва да бъде подкрепена. Защо трябваше за загърбим „Лауреатските дни Катя Попова“, фестивалите, посветени на Гена Димитрова…
Ние сме ги правили и ще ги направим, защото имаме хората, които го могат. Ние трябва да дадем усещане за бъдеще на тези момчета и момичета, които учат в Музикалната гимназия.
– Плевен беше в тройката на градовете със спортна сила и характер…
– След един много тежък период за баскетбола, ние сега се върнахме в четворката, залата е пълна. Да сме дали обаче последните години нещо в борбата, бокса, леката атлетика…Кой загърби, кой излъга, кой провали плевенския спорт?
Позитивната кампания не значи да премълчаваме. Никой от нашата листа няма проблем да отговаря на каквито и да е било въпроси. Всеки обаче от конкурентите ни трябва да каже: аз съм направил това, ще направя това. Боя се, че една част от гастрольорите не просто нищо не са направили, но няма и какво да кажат. Както е една част от титулярите. Нашата листа излъчва потенциал и бъдеще и това е много голям залог за плевенчани.
– Да се върнем отново към града и традициите. Скоро се навършват 140 години от Освобождението на България…
– …и това трябва да е един много мощен заряд, който да покаже, че ние си знаем историята, да покаже, че си искаме бъдещето. Това бъдеще е наше, ние трябва да го определяме, защото имаме свой национален интерес. Това трябва да е част от националното ни съзнание на държава, претърпяла 200 години византийско и 500 години турско робство, оцеляла е и е вървяла напред.
Затова в Плевен трябва да кажем – ще поканим всички големи туристически оператори в България, ще се видим с мощните руски такива, ако трябва, ще съберем обществен капитал, но ще покажем Плевен като възможност за исторически туризъм и културни коридори, като елемент на православен туризъм. Коя друга област в България може да покаже Панорама, Лавров парк, Пордим…
– Туризмът, обаче, е тясно обвързан и с инфраструктура.
– И правителството на Станишев, и това на Борисов, и на Орешарски, са абсолютно безотговорни към Северна България. Не можеш да делиш България на две писти. Всички недоволстват от Европа на две писти. Когато твоето правителство дели България на две писти, нямаш право да говориш. Ключов въпрос в инфраструктурата е изграждането на магистрала Хемус.
Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: