Плевенчанка е сред големите победители в конкурса за есе „Вдъхновители“ на БНТ

01.03.2017 13:46

Българската национална телевизия вчера връчи наградите в конкурса за ученическо есе „Вдъхновители“ на церемония в „София Тех парк“. Инициативата на обществената телевизия, с подкрепата на Министерството на образованието и науката, отличи 8 есета и даде 50 специални награди.

Журито, в състава на което бяха Теодора Димова (писател), Иван Симеонов (изпълнителен директор на София Тех парк), Доброслав Димитров (съосновател на „Империя онлайн“), Милена Иванова (главен експерт „Образователни програми и съдържание“в МОН), Надя Обретенова (изпълнителен продецунт на „По света и у нас“- БНТ), Благой Цицелков (репортер в „Новини и актуални предавания“- БНТ), определи големите победители:

Айлин Тунай Потурлиева, 17 години, гр. Плевен;
Владимир Илиев Илиев, 17 години, гр. Карнобат;
Грети Донкова Георгиева, 14 години, гр.София;
Нехсат Сезгин Хасан, 15 години, с. Богданци, общ. Самуил, обл. Разград;
Радена Цветозарова Цонева, 17 години, гр. София;
Радко Василев Василев, 12 години, гр.Карнобат;
Симона Валентинова Чаушева, 17 години, гр. Кърджали;
Симона Василева, 16 години, град Попово.

Какво вдъхновява учениците днес и кои са учителите на новото време? На тези въпроси отговориха с есета над 120 ученици между 1-ви и 12-ти клас от цялата страна. Сред вдъхновителите в ученическите творби се откроиха дядо Добри, параолимпиецът Ружди Ружди, българският предприемач и програмист Светлин Наков, а извън пределите на страната – Стив Джобс и Джоан Роулинг.

„Да станем посланици на добра воля за една нова кауза – училище без агресия“ – с този апел заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова се обърна към победителите.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова поздрави участниците в конкурса с пожеланието да виждат вдъхновението навсякъде около себе си. „Иска ми се да вярвам, че днес младите хора, и особено малките деца, черпят вдъхновение не от видеоигрите и филмите с насилие, а от културата и най-вече от себе си. Това ме впечатли в есетата и ми дава надежда“ – допълни още Йорданка Фандъкова.

Председателят на журито Теодора Димова обобщи, че есетата разкриват многостранните интереси на децата. „Те не се чувстват потиснати, а част от Европа и, в същото време, не забравят своите корени. След като човек е прочел тези есета, вече има съвсем друг поглед към това поколение – с такива деца България има бъдеще“ – допълни писателката.

Талантливите деца, участвали в конкурса „Вдъхновители“, бяха поздравени от българския представител в Детската Евровизия 2016 Лидия Ганева и фанфарния оркестър на 6 СОУ „Св. Кирил и Методий“, гр. Перник.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: