За нова схема за измами предупреждават плевенските криминалисти

01.03.2017 12:22

Криминалисти алармират за нов сценарий – „съберете всички пари и ценности и ги сложете в хладилника“. Телефонните измамници са изключително изобретателни и лесно могат да подведат „жертвите си”. Гражданите трябва да бъдат бдителни, да не се доверяват лесно и в никакъв случай да не дават пари на непознати.
Най-честата схема в последната седмица е обаждане по телефона от мъж, който се представя за полицай. Обяснява, че са зачестили измамите и започва да разпитва. Обяснява, че за по-голяма сигурност парите и ценностите трябва да се съберат на едно място и да се укрият. Дава указания да се сложат във фризера или хладилника. Поддържа непрекъсната връзка по телефона и жертвата е насочвана в действията. По този начин извършителят набира информация за наличните финансови средства и принуждава потърпевшия да ги окомплектова по начин, по който по-бързо ще му ги предаде. По-късно се получава обаждане от друг мъж или жена. Започват викове, плач и обяснения за различни драматични събития – „пари за операция на близък”, „пари за капаро за закупени климатици или друга техника”, „пари за освобождаване на колетна пратка”, „пари за освобождаване под гаранция“ и други. Повярвалите на лъжите биват въвеждани допълнително в заблуждение, като с тях започват да се свързват измамници, които се представят за служители на реда и търсят съдействие. Мнимият полицай дава указания вече събраните пари и ценности от дома да се изхвърлят през терасата на жилището или да се оставят на улицата пред къщата, като същите в последствие ще й бъдат върнати.
От ОДМВР – Плевен апелират при получаване на подобен вид телефонно обаждане гражданите незабавно да сигнализират на тел. 112 или в най-близкото управление на МВР и в никакъв случай да не дават пари на непознати по никакъв повод.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: