Водачите на шест формации за Плевен се изправиха един срещу друг в студиото на bTV

01.03.2017 9:55

Довършваме или едва сега започваме магистрала „Хемус”, има ли наддаване с предизборни обещания преди вота на 26 март и какви са вариантите за коалиции след изборите? По тези теми един срещу друг в студиото на „Тази сутрин” по bTV се изправиха водачите на партийните листи за Плевен на ГЕРБ, БСП, Патриотите, Реформаторския блок – Глас народен, ДПС и АБВ. Шестимата кандидат-депутати дебатираха и по въпроса как могат да се привлекат повече инвестиции за Плевенския регион.
„Благосъстоянието на всеки един гражданин може да се подобри единствено през растеж на икономиката, което се случи в последните 2 години”, каза водачът на плевенската листа на ГЕРБ Ивайло Московски.
„Справедливо е хора, които са работили повече от 40 години, да взимат нормални пенсии. Затова ние предлагахме минималната пенсия да бъде 300 лева и увеличаване на всички пенсии процентно”, каза Красимир Каракачанов от „Обединени патриоти”.
Реформаторите не се включват в наддаването за заплати и пенсии, то е недостойно, каза още Найден Зеленогорски. По думите му финансова стабилност и здрава икономика биха гарантирали увеличаване на доходите. „Тези обещания са като на сватба, на която подаръците не се дават веднага, а утре. Утре по-вероятно те няма да бъдат дадени”, аргументира се той.
Румен Петков от АБВ също изрази подобна теза за „надцакването по време на избори”. „Малко е като на циганска сватба – сега ли ще дадем бивола, или другата седмица. По този начин обиждаме нашите сънародници”, посочи той. По думите му, ако имаме силна туристическа платформа, можем да създадем и приходи, и работни места.
Според Велислава Кръстева от ДПС на България е необходим спасителен план за развитие, който може да бъде реализиран единствено чрез формирането на ценностно хомогенно мнозинство.
Васил Антонов от БСП беше категоричен, че БСП се готви за управление, но според него коалиция с ГЕРБ е невъзможна. Към днешна дата много трудна би изглеждала и коалиция с ДПС, смята той.
По думите на Ивайло Московски електоратите на ГЕРБ и БСП все още не са готови за коалиция между двете партии, но ако обществото го иска, може да се води такъв дебат.
„Нямаме самоцел да участваме в каквито и да е коалиции по принцип, потенциални партньори биха били всички членове на семейството на ЕНП. Има вариант да се предложи при наша победа на изборите и кабинет на малцинството. Има вариант и да се върне мандат”, каза Московски.
Найден Зеленогорски от РБ пък беше категоричен, че дясноцентристко управление с подкрепа на ПФ е най-доброто за България. Според Зеленогорски ключово за Северна България е да се изравни нивото на инвестициите, което по думите му е три пъти по-ниско от средствата, влагани в Южна България. Той допълни, че довършването на магистрала „Хемус”, на тунела под Шипка и инфраструктурното развитие в Северна България трябва да бъдат специален фокус на държавата.
Според Красимир Каракачанов от „Обединени патриоти” съотношението на инвестициите между Южна и Северна България е 6:1. „Това е глупава държавна политика през последните 25 години. Ако махнем Варна от Северна България, инвестициите ще бъдат 10:1”, подчерта той. Според него трябва да се направят няколко големи инфраструктурни проекта Северна България, за да тръгне и там икономиката.
Ивайло Московски от своя страна заяви, че за Плевен ГЕРБ предлагат създаване на индустриална зона, подобна на тази в Пловдив, която там е привлякла над 1 млрд. лв. инвестиции, 14 000 преки работни места и 70 000 косвени. Приоритет и за него е довършването на магистрала „Хемус”.
„Ние не сме я започнали, те говорят, че ще я довършат”, репликира обаче Румен Петков от АБВ.
Текст: bTV; Снимка: Ладислав Цветков

#тагове:

НАЙ-НОВИ: